ZIMA VIŠE NEĆE BITI PROBLEM: Trikovi kako da upalite svog DIZELAŠA NA MINUSU

Sneg
Printscreen

Jeste li znali da se poboljšanjem postupka paljenja hladnog dizelskog motora može olakšati paljenje i produžiti vek vitalnih sklopova motora?

 

To će lako shvatiti oni koji su hladnog dizelaša palili poput benzinca. Naime, dizelski motor, za razliku od benzinskog, nema svećice za paljenje, a gorivo se pali nakon ubrizgavanja u vrući vazduh. No, kod niskih temperatura hladne ćelije cilindara i komore za izgaranje ohlade ugrejani vazduh, pa je paljenje otežano.

To je razlog zbog čega su dizelski motori opremljeni elektrootpornim grejačima, po jednim u svakoj komori za izgaranje. Ugrađeni su neposredno u blizini brizgaljke, pa se time omogućava, odnosno olakšava paljenje. Zbog toga je postupak paljenja dizelaša drugačiji.

Nakon što se uključi kontakt, upali se žuti simbol grejača, koji, kad su temperature niže od +4 Celzijusovih stepena (kod nekih motora kad su niže od nule), pokazuje da je uključen grejač. On se pritom, na vrhu, zagrejava na temperaturu crvenog usijanja (850 do 1200 stepeni Celzijusovih).

Višestrukim uključivanjem grejača, pre uključivanja elektropokretača, povisuje se temperatura u komori za izgaranje, pa se tako osigurava lakše i ‘mekše’ paljenje.

Kad se, nakon nekoliko sekundi lampica ugasi, a trajanje uključenosti zavisi o okolnoj temperaturi, treba dodatno okrenuti kontaktnim ključem i upaliti motor. Ako se na niskim temperaturama primeni postupak paljenja kao kod benzinca (bez čekanja na gašenje lampice), motor ne može upaliti, ili upali nakon dugog verglanja. A kada i upali, to se događa uz snažan udar i treskanje. Tada nastaje veliko dinamičko opterećenje na sve pokretne delove motora, posebno na zupčasti remen, odnosno lanac i klipni mehanizam.

Upravo trajnost tog sklopa je rak-rana mnogih novih dizelaša. Uključivanjem grejača osigurava se paljenje, ali se ne može izbeći snažan udar (dinamičko opterećenje u trenutku paljenja). Kod dizelskih motora koji se pale ključem, kakvih je 99 posto u prometu, moguće je napraviti paljenje u tri koraka, čime se znatno olakšava paljenje i smanjuju sve negativne pojave povezane s tim.

Postupak je moguć samo kod automobila s paljenjem kontaktnim ključem, a ne kod onih s “trendovskim” prekidačem, koji automatski, nakon isključivanja grejača, pokreću starter.

Paljenje u koracima: Ubacite i okrenite kontaktni ključ dok se ne upali žuta lampica grejača, čekajte dok se ne ugasi i potom vratite ključ u početni položaj, ponovno okrenite kontaktni ključ dok se ne upali žuta lampica grejača, čekajte dok se ne ugasi i potom ključ vratite u početni položaj.

Ponovite prethodni postupak, ali nakon što se ugasi lampica grejača, zakrenite kontaktni ključ do kraja i pokrenite elektropokretač. Motor će tada, i na vrlo niskim temperaturama, upaliti lako i ‘meko’, bez većeg udara.