ZLATNO PRAVILO: Ovako ćete izbeći OPASNOST NA PUTU čak i pri većim brzinama!

Saobraćaj
pixabay.com

Velike saobraćajne gužve su postale svakodnevica i na autoputevima sa većim brojem kolovoznih traka, a u odsudnim trenucima i jedan sekund nepažnje može značiti veliku opasnost.

 

Tehnološka revolucija poslednjih godina ima pozitivne i negativne efekte po sigurnost vožnje. Sa jedne strane razvijeni su sigurnosni asistenti koji alarmiraju vlasnika u slučaju opasnosti, a mogu i ispraviti grešku vozača i sprečiti nesreće. Problem je što su ovakvi sistemi i dalje preskupi za ugradnju u većinu automobila.

Mnogo opasnija i prisutnija je tamna strana tehnološkog napretka. Dolazak kompaktnih multimedijalnih uređaja poput mobilnih telefona, tableta, navigacije, učinio je modernog čoveka skoro zavisnim o tehnici, čak i ako se nalazi za upravljačem.

Stoga ne čude analize da trenutak odvlačenja pažnje izazove svaki četvrti udes u većini zapadnoevropskih zemalja.

Istraživanje osiguravajuće kuće Allianz iz Švajcarske, pokazalo je da oko 40 odsto vozača telefonira tokom vožnje, 30 odsto šalje SMS-ove i e-mailove sa ili čita poruke sa tableta.

Ako su ovakvi podaci tačni, možemo samo pretpostaviti koliki je “stepen nepažnje” na našim prostorima. Zašto je neopreznost tako opasna?

Mnogi vozači nisu svesni da odvlačenje pažnje drastično smanjuje brzinu reakcije u slučaju opasnosti – od 30 do 50 odsto pri telefoniranju ili pisanju SMS-ova. Da se ne spominje kako opasnost raste ako se sporedne aktivnosti odvijaju na višim brzinama.

Pri brzini od 100 km/h vozilo pređe 28 metara u sekundi, nailazak na bilo kakvu prepreku i sporijeg učesnika neminovno dovodi do udesa.

Čak i u idealnim situacijama kada, važi pravilo držanja dvostruko manjeg odstojanja od brzine kretanja.  Ako se krećemo brzinom od 120 km/h, sigurnosni razmak prema vozilu ispred, treba biti najmanje 60 metara.

Tako će biti osigurane dve sekunde za reakciju na potez vozača ispred. Naravno, “pravilo dve sekunde” važi u idealnom slučaju, a slabija vidljivost ili odvlačenje pažnje korišćenjem multimedijalnih uređaja zahteva drastično povećanje sigurnosnog odstojanja.

Fizička reakcija je povezana sa mozgom! Preciznije: Telefoniranje preko komandi na volanu, čak i uz korištenje “hands-free” zvučnika i mikrofona, produžava vreme reakcije vozača koliko i 0,8 promila alkohola u krvi!

Bez obzira na to što je skoro nemoguće držati 100-postotnu koncentraciju i “oči na putu” u svakom trenutku vožnje, obavljanje bilo kakvih funkcija “odvlačenja pažnje” treba svesti na najmanju moguću meru! loading...