BIL GEJTS PORUČUJE: Veštačka inteligencija mora biti DOSTUPNA SVIMA!

Kako tenzije između Kine i SAD ne jenjavaju, sve se češće mogu čuti glasine i o trci u naoružanju između dve države na polju veštačke inteligencije, tokom koje će svaka od strana nastojati da zadrži prednost u odnosu na suparnicu.

Bil Gejts
Beta

Suosnivač Microsofta Bil Gejts nedavno je, tokom konferencije Bloomberg New Economy Forum u Pekingu, rekao da ne može da shvati kako bi razdvajanje ili ograničavanje naučnih istraživanja uopšte funkcionisalo.

“Ne možete da nosite poruke koje ćete deliti drugima, a koje kažu da ne smete nekome nešto da date jer mu je baka Kineskinja. To neće funkcionisati”, istakao je Gejts.

Amerika je dugo imala koristi od otvorenog deljenja rezultata naučnih istraživanja, što je i dalje ogromna prednost, posebno na polju veštačke inteligencije. Suosnivač Microsofta je potpuno uveren da za takav pristup ne postoji alternativa.

“Ko god bude imao otvoren sistem, biće u ogromnoj prednosti. Možete potpuno da ignorišete sve koji će pokušati da zatvore svoje sisteme”, poručio je on.

Bil Gejts je posetio Microsoftov istraživački centar u Pekingu, koji se upravo bavi veštačkom inteligencijom.

On je naglasio da je deljenje rezultata naučnih istraživanja jedan od razloga zašto su zaposleni u tom centru i došli da rade za Microsoft, i dodao da bi oni otišili da rade negde drugde da nije takvog pristupa.