BUDITE OPREZNI: Ako ste nekada punili mobilni na javnom mestu, moguće je da ste u OPASNOSTI

Mnoga javna mesta danas su opremljena portovima za punjenje, koji zaista pomažu kada je baterija mobilnog uređaja prazna. Ali pitanje je koje to rizike sa sobom nosi i zašto je opasno puniti telefon na javnom mestu.

Mobilni Telefon
Pixabay.com

Javni punjači predstavljaju opasnost po bezbednost ličnih podataka. Prostori poput aerodroma, kafića, stanica imaju USB portove ili kablove, putem kojih onaj kome treba punjač može napajati svoj uređaj. Hakeri, preko kablova, instaliranjem virusa na vaš uređaj mogu da ukradu sve vaše podatke, pa čak i novac. Metoda se naziva “đus haking” (Juice hacking) ili napad punjenjem.

Kako se podaci mogu ukrasti preko USB portova

Portovi za javno punjenje mogu da se povežu sa računarom sajberkriminalaca, a zatim se povezuju na uređaj koji počne da se puni. Tako hakeri dobijaju ilegalni pristup svim podacima pohranjenim na vašem telefonu. Virus se instalira preko punjača, a čak i nakon što isključite mobilni telefon sa USB porta, on je dostupan za infiltraciju. Svi vaši podaci su pod rizikom, uključujući fotografije, bazu kontakata, beleške, muzičke datoteke i keš-datoteke.

Kako se zaštititi od “đus hakinga”

Evo nekoliko saveta kako da izbegnete tajni napad na svoje uređaje.

– Prvo, bolje je imati prenosivu bateriju, zbog čega nećete morati da punite uređaj na bilo kom fiksnom punjaču. Još jedna preporuka je da bateriju napunite preko utikača umesto preko USB-a. Međutim, postoje situacije kada je jedina opcija napajanje telefona u području za punjenje sa USB priključcima. Postoji nekoliko trikova da se zaštitite od nekakvog zlonamernog napada – piše Sputnik.

  • Isključite uređaj. Kada je vaš telefon isključen, nemoguće je preneti podatke na računarske sisteme povezane na javne stanice za punjenje.
  • Koristite kabl koji je samo za punjenje. Na tržištu su dostupne dve različite vrste USB kablova. Neki su samo za punjenje, a drugi imaju kombinovane portove – za podatke i punjenje. Kabl koji je samo za punjenje nikada ne može preneti podatke, tako da će njegova upotreba sprečiti hakovanje uređaja.
  • Koristite poseban adapter. Bilo koji kabl može služiti samo za punjenje blokiranjem portova za podatke. Specijalni adapter nazvan USB štitinik ne dozvoljava prenos podataka.
  • Koristite opcije zaštite uređaja. Većina savremenih pametnih telefona ima dobru zaštitu podataka. Kada se povezujete preko USB kabla, telefon vas pita za dozvolu za prenos podataka. Kliknite na “otkaži” kada koristite javni punjač ili bilo koji drugi uređaj kojem ne verujete.