BUDUĆNOST JE STIGLA! Potpuno BESPLATNA vožnja u gradskim AUTSOBUSIMA BEZ VOZAČA (VIDEO)

Prvi gradski autobusu bez vozača uspešno su obavili probnu vožnju ulicama Beča i, kako je najavljeno, očekuje se da će u redovni saobraćaj ući na proleće naredne godine.

Printscreen

– Dva autobusa bez vozača prvi put su danas u realnim uslovima uspešno vozili ulicama Beča. Autobusi su u prisustvu operatera prevezli putnike rutom dugom skoro dva kilometra – od stanice metroa U2 do Tehnološkog centra Aspern i nazad – navelo je predstavništvo.

Autobusi će do kraja 2018. godine biti detaljno ispitivani. Sve vožnje će nadgledati obučeni operater. Predviđeno je da minibus pored operatera može da preveze još 11 putnika.

– Ukoliko prevoz zbog vremenskih nepogoda ili tehničkih problema izostane, na liniji neće biti zamenskih vozila. Vožnja autobusom biće besplatna, a trenutno iz zakonskih razloga nije dozvoljen ulaz u autobuse sa dečjim ili invalidskim kolicima – navodi se u saopštenju iz predstavnišva Grada Beča.

Kako se navodi, nemački Simens je radio i na razvoju komunikacije autobusa sa saobraćajnim znacima.

Direktor bečkog gradskog saobraćajnog preduzeća Ginter Štajnbauer izrazio je zadovoljstvo što će biti među prvima u svetu koji će imati takvu vrstu autobusa, jer je autonomna vožnja veliki globalni trend.