Instagram je obavestio javnost da će se obračunati sa svim lažnim akcijama na nalozima svih korisnika, uključujući one poznatih ličnosti, sa kojih će biti isključeni lajkovi, komentari i pratioci, svi dodati preko posebnih aplikacija, koje služe za varanje i lažno predstavljanje popularnosti.

Instagram platforma, koja je u vlasništvu Facebook mreže, objavila je da su ovakve akcije dosad bile tolerisane, iako prepoznate, ali nakon stupanja na snagu novih Pravila korišćenja i Odrednica zajednice ploča se menja.

Prva faza obuhvatiće ljudski i mašinski izbor problematičnih naloga, a za pretragu je već napravljeno i najsavremenije mašinsko učenje, koje će svakim novim pronalaskom lažnih stvari bogatiti svoju bazu, na osnovu koje će nove naloge pronalaziti brže i lakše.

Instagram će pre uklanjanja lažnih lajkova, komentara i pratilaca, porukom obavestiti vlasnike naloga da će njihovi pratioci i akcije korišćeni za “pumpanje“ popularnosti biti uklonjeni, a vlasnici tih naloga će morati da promene i lozinke svojih Instagram profila.

Mreža Instagram sa više uspeha uklanja lažne naloge, nego druge društvene platforme, a ova akcija biće presedan u svetu društvenih mreža, jer će mnogi nalozi ostati bez ko zna koliko pratilaca, lajkova i komentara, koji su “upumpani“ nedozvoljeno, korišćenjem aplikacija za tako nešto.

Instagram nije naveo kad čistka počinje.

Zamislite samo situaciju u kojoj će se naći mnoge poznate i manje poznate ličnosti kad im Instagram odjednom iseče sve kupljene lajkove, pratioce i komentare – da, biće javno osramoćenih, koji nisu želeli da priznaju da su sve to kupili i još uvek čine.

Verujemo da će sunovrat brojki na pojedinim nalozima biti tema mnogih priča u narednim mesecima, a verujemo da je praćenje najpopularnijih domaćih i stranih naloga već počelo…loading...