Da li ste čuli za PRAVILO 3 SEKUNDE? Ako ga ne poštujete ponegde ćete PLATITI KAZNU, a može da vam spase život

Na odmor treba krenuti odmoran za put i bez žurbe. Na auto-putevima i putevima u poslednje tri godine poginulo je 190 ljudi ne držeći propisano rastojanje. Putevi Srbije, ministarstvo saobraćaja, Asocijacija automobilskih novinara pokrenuli su kampanju "Tri sekunde – ceo život".

Printscreen

Vožnja u branik, nervoza, preticanje i stlno menjanje trake osnovni su uzrok lančanih sudara, kažu stručnjaci. Tu je pojava magle u ranim jutranjim časovima kao paljenje strnjike što nekada na auto-putu pravi pravu dimnu zavesu.

“Ako se na auto-putu dogodi nezgoda onda su to nezgode nenormalnih razmera, tipa 200, 300 vozila, a nikad manje od deset vozila u nizu, samo što vozači ne očekuju takvu radnju ispred sebe”, navodi Milan Vujanić iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

U animaciji koju su napravili strucnjaci JP “Putevi Srbije” jasno se vidi koje kategorije vozila i kako treba da drže rastojanje.

Akcija će trajati celo leto i vozači na auto-putu pored merenja prosečne brzine na manjim relacijma treba da obrate pažnju i na rastojanje.

U Hrvatskoj i Sloveniji se na primer nedržanje rastojanja naplaćuje 150 evra, a kontoliše sa nadvoznjaka auto-puteva.