DA LI STE MEĐU UGROŽENIMA? Ova zanimanja IZUMIRU jer će ih zameniti veštačka inteligencija

Uspon veštačke inteligencije trebalo bi da podstakne ekonomski rast, ali je takođe spreman da preuzme tržište rada - a nova studija otkriva 20 zanimanja koja su najviše ugrožena.

robot
pixabay.com

Tim istraživača sa Univerziteta Prinston sproveo je istraživanje povezujući 10 aplikacija koje pokreće veštačka inteligencija, kao što je modeliranje jezika, sa 52 ljudske sposobnosti da bi razumeli da li su one blisko povezane.

Rezultati su pokazali da su telemarketeri, nastavnici, školski psiholozi i sudije među najugroženijima. Strahovi od softvera koji eliminišu ljudske poslove nedavno su se povećali nakon lansiranja ChatGPT-a jer ima sposobnosti da obavlja profesionalne zadatke poput pisanja mejlova i biografija, isto kao i čovek.

Uticaj veštačke inteligencije na rad će verovatno biti višestruk. U nekim slučajevima, veštačka inteligencija će moći da zameni posao koji su ranije obavljali ljudi, a u drugim slučajevima može da dopuni rad koji obavljaju ljudi“, navodi se u studiji objavljenoj u ponedeljak, prenosi Dailymail.

Deset AI aplikacija uključuju: apstraktne strateške igre, video igre u realnom vremenu, prepoznavanje slika, vizuelno odgovaranje na pitanja, generisanje slika, razumevanje čitanja, modeliranje jezika, prevođenje, prepoznavanje govora i instrumentalno prepoznavanje numera.

Ljudske sposobnosti uključuju usmeno razumevanje, usmeno izražavanje, induktivno rezonovanje, stabilnost ruku…

ChatGPT, obučen na ogromnom uzorku teksta sa interneta, može da razume ljudski jezik, vodi razgovore sa ljudima i generiše detaljan tekst za koji mnogi kažu da je prilično impresivan.

Kevin Brajan, vanredni profesor na Univerzitetu u Torontu koji je vodio preduzetnički program zasnovan na veštačkoj inteligenciji, rekao je da je bio „šokiran“ mogućnostima ChatGPT-a nakon što ga je testirao tako što je veštačka inteligencija napisala više odgovora na ispitima.

Više ne možete davati ispite/domaći zadatak“, rekao je u decembru 2022.

Telemarketeri su rangirani kao najugroženiji, što možda i nije iznenađenje jer mnoge kompanije trenutno koriste četbote sa veštačkom inteligencijom za ovu poziciju.

Spotify i Mastercard su samo neke od kompanija koje podstiču korisnike da postavljaju pitanja čet botu. Veštačka inteligencija još nije u stanju da zameni ljudske sudije recimo, ali je ova tehnologija korisna u sudnici na mnogo načina.

Veštačka inteligencija može da prikuplja istraživanja, sprečavajući sudiju da ručno prolazi kroz pravne knjige i ima potencijal da promeni poslove na kojima ljudi zarađuju za život pisanjem izveštaja, od konsultanata koje angažuju odeljenja javnih službi i velikih korporacija do lekara opšte prakse.

Novinarstvo je takođe ugroženo – veštačka inteligencija je sposobna da sastavlja sportske izveštaje i sažima kretanja na berzi u čitljiv rezime.

Evo kojim zanimanjima preti izumiranje:

Telemarketeri (prodaja putem telefona)

Kliničko savetovanje i školski psiholozi

Finansijski ispitivači

Aktuari (specijalisti za analiziranje finansijskih posledica rizika)

Analiziranje budžeta

Sudije

Službenici u nabavci

Računovođe i revizori

Matematičari

Službenici pravosudnog prava

Administratori u obrazovanju

Finansijski menadžeri

Kreditni službenici

Medijatori (posrednik u sporovima)

Epidemiolozi

Geografičari

Analitičari upravljanja

Arbitri

Profesori jezika, istorije, geografije, prava, filozofije, sociologije, psihologije, komunikacija, političkih nauka, etno i kulturnih studija

Bibliotekari