Da li ste znali? Svi imamo E-SANDUČE ZA PISMA OD DRŽAVE! Evo kako da mu pristupimo

Svim građanima koji imaju svoje naloge na portalu eUprave dostupna je nova usluga. Umesto da čekaju poštara, građani dobijaju elektronsko rešenja o upisu prava svojine u jedinstveno elektronsko sanduče na Portalu eUprava.

Printscreen Rts

Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT tehnologiju i eUpravu navodi za RTS da su do sada u elektronsko sanduče stizala rešenja za porez na imovinu, a od ove nedelje iz katastra u elektronsko sanduče stižu i vlasnički listovi.

“Ove godine su u sanduče dolazila rešenja o porezu na imovinu, a od ove nedelje u saradnji sa katastrom odnosno Republičkim geodetskim zavodom u sanduče dolaze i rešenja o upisu prava svojine. Ta rešenja su građani do sada dobijali putem pošte, od sada svi oni građani koji imaju nalog na portalu eUprave u svoje elektronsko sanduče od sada će dobijati ta rešenja elektronski”, objašnjava Jovanović.

Objašnjava da ova rešenja neće dolaziti u sanduče sama od sebe već da je potrebno jednom otići do notara.

“Ova usluga dostupna je građanima koji imaju registrovan profil na Portalu eUprava i imaju svoje elektronsko sanduče. Međutim, rešenja neće dolaziti sama po sebi. Ukoliko radite kupoprodaju neke nepokretnosti potrebno je jednom da odete kod notara, a sve ostalo što se dešava, dešava se elektronski”, objašnjava Jovanović.

Dodaje da je dostava dokumenata besplatna i da se vrši 24 časa dnevno.

“Skoro milion građana koristi portal elektronske uprave. Registracija i ove usluge i dostava u elektronsko sanduče su potpuno besplatna i vrlo jednostavna. Dostava je dostupna 24 časa. Vi to rešenje možete da dobijete u bilo koje doba dana”, objašnjava Jovanović.

Objašnjava da će građani o dobijanju pošte biti obavešteni putem mejla i sms poruke.

Jelena Bojović, direktorka za regulatornu reformu u NALED-u navodi za RTS da je ovom uslugom pojednostavljena usluga dobijanja rešenja.

“Ranije ste ukoliko ste kupovali ili nasleđivali neku nepokretnost, morali minimum dva ili tri puta da idete u katastar, zatim u poštu, zatim kod javnog beležnika, zatim u poresku upravu, pa u lokalnu poresku administraciju. Sada je to u poslednjih godinu dana potpuno drugačije. Potrebno je samo da odete kod javnog beležnika, bilo da kupujete ili prodajete i on sve završava elektronskim putem, šalje poreskim upravama, katastru”, objašnjava Bojovićeva.

Dodaje da se dešavalo da to rešenje do stranke putuje mesecima što sadanije slučaj.

“Onog trenutka kada katastar izradi rešenje, ukoliko imate elektronsko sanduče na Portalu eUprave odmah ga dobijate”, objašnjava Bojovićeva.