Deca u Srbiji pokrenula internet prevaru? SVE KREĆE OVOM PORUKOM – Beograđanka otkrila kako su joj uzeli 6.000 dinara

Osim što je izgubila 6.000 dinara, Beograđanka je ostala i bez svog Instagram profila, a ima i niz drugih peripetija koje treba da razreši.

Depresija
Foter / stofiska / photo on flickr

Sve više Srba žrtva je nove prevare na društvenoj mreži Instagram, a sumnja se da su počinioci zapravo tinejdžeri koji dobro barataju hakerskim veštinama.

Beograđanka I. S. otkrila je za „Telegraf“ kako je i sama nasela, a potom ostala bez 6.000 dinara, uz gomilu problema koje tek treba da reši.

– Pre neko jutro na Instagramu mi je stigla poruka od koleginice. Tražila je da joj pošaljem moj broj telefona. Reč je o koleginici iz bivše firme koju dugo nisam videla, pa sam pomislila da stvarno više nema moj broj. Poslala sam joj svoj broj telefona, a onda je došao odgovor da će mi sms porukom stići jedan kod i da joj ga prosledim – objašnjava ona.

I zaista, kroz nekoliko minuta stigao joj je sms sa kodom i ona joj je taj kod odmah prosledila.

– To je zaista jedna fina žena, majka troje dece. Prvo što mi je palo na pamet je da možda radi neki honorarni posao i da joj treba pomoć – pojašnjava Beograđanka.

Međutim, usledio je „hladan tuš“. Njen postpejd račun je porastao za čak 6.000 dinara. Naime, kako se ispostavilo, kod koji je prosledila služi za plaćanje igrica.

– Sin mi je posle objasnio da se tinejdžeri na tik-toku čak i hvale hvale kako varaju da bi platili prelazak na sledeći nivo igrice. Sve što treba je da pošalju kod iz SMS-a, a onda se usluga naplaćuje preko postpejd računa – objašnjava ona.

Prave peripetije za nju su tek usledile.

– Moj Instagram profil je ukraden, šifra je promenjena, kao i slika i ime. A prijatelji me non stop zovu da mi se žale kako im je stigla poruka od mene, ista ona koju sam ja dobila od „koleginice“, i kako im je nakon toga skinuto više hiljada dinara sa postpejd računa – priča sagovornica.

Nekome je, kaže, postpejd račun uvećan za 3.000 dinara, nekome i više, a najgore od svega je da se prevara širi velikom brzinom i da je takođe i veliki broj onih koji na istu nasedaju.