DOK JOŠ NIJE KASNO: Ako vaš KOMPJUTER ima OVA tri “simptoma”, hitno ga nosite na popravku

Kad se dogodi pad operativnog sistema na računaru, tek tada ćemo se zainteresovati za uzroke tog problema i zapitati se kako da u budućnosti sprečite slične scenarije.

Kompjuter
Freedigitalphotos.net/David Castillo Dominici

Potpuno zamrzavanje ekrana, usporen rad ili jednostavno često resetovanje sistema na vašem računaru sa Windows operativnom sistemu čest je problem sa kojima ste se i vi sigurno suočili. Tako se može dogoditi da vaš operativni sistem potpuno padne ili da se neprestano bori sa bagovima dok na kraju ne izgubite sve podatke, a operativni sistem konačno prestane sa radom.

Donosimo vam tri najčešća razloga zbog kojih dolazi do pada Windows operativnog sistema.

Oštećen hard disk

Ukoliko hard disk na računaru ne radi kako treba, oštećen je ili je jednostavno star, može se dogoditi da ostanete bez operativnog sistema.

Proverite priključke na disku, obzirom da ih vibracije od rada mogu pomeriti ili se na njima nakupila prašina. Osim toga, preporučuje se i da uzmete u obzir činjenicu ukoliko se dogodi da ne možete da otvorite neku datoteku. To može da ukazuje da neki deo hard diska, deo pogona ne funkcioniše ispravno. Pregrejavanje računara.

Često zagrevanja i pregrevanje računara uzrokuje velike probleme osetljivim komponentama računara

Rad sistema na visokoj temperaturi može trajno oštetetiti operativni sistem. Kako bi se izborio sa pregrevanje, računar će se često gasiti što trajno uništava operativni sistem i dovodi do pada Windows operativnog sistema.

Problemi sa napajanjem

Ukoliko ste eliminisali sve prethodne greške u radu, Windows operativni sistem može biti srušen zbog neispravnog napajanja računara. Ako je napajanje oštećeno, protok energije može oscilirati ili biti slabo. Zamena napajanja je najbolji način za rešavanje ovog problema.

Takođe, preopterećeno strujno kolo, neispravno ožičenje ili priključak računara na loš kabl mogu uzrokovati prekid strujnog kola i gašenje računara. Kako biste rešili ovaj problem pokušajte da premestite uređaj u drugu prostoriju i proverite je li nestao ovaj problem.