EA KAŽNJEN SA 10 MILION EVRA: Glavni krivac je popularna video igra

Holandski okružni sud doneo je presudu je protiv kompanije Electronic Arts, zbog video-igre FIFA. Sporne su tzv. "loot" kutije, koje se kupuju kako bi igrači mogli da napreduju.

printscreen/youtube.com

Holandski priređivač igara na sreću (Kansspelautoriteit, odnosno Ksa), tako, kažnjava EA u iznosi od 10 miliona evra zbog kršenja Zakona o klađenju i igrama na sreću.

– Ksa smatra da je od ključne važnosti zaštititi ranjive grupe, poput maloletnika, od izloženosti kockanju. Iz tog razloga, trebalo bi da se strogo razdvoje igre na sreću i video-igre. Igrači su često mladi i stoga posebno podložni razvoju zavisnosti. Zato, elementi kockanja ne smeju da se nađu u video-igrama – saopštio je regulator.

EA je dobio upozorenje još pre dve godine, zbog iste stvari.

Iz ove kompanije tvrdili su da FIFA ne krši zakon, jer loot kutije ne mogu da se ubroje u kockanje. Kao argument su naveli to što FIFA Ultimate Team paketi ne mogu da se pretvore u stvaran novac, prenosi Games Industry.

Naglasili su i da je FIFA u osnovi video-igra veštine, a ne sreće, i da ne postoje naučni dokazi koji povezuju kupovinu Ultimate Team paketa sa zavisnošću od kockanja.

Svi ovi argumenti pali su u vodu, jer je presuda ipak doneta.