EFIKASNA ZAŠTITA OD LOPOVA: Ključ automobila čuvaju u kuhinjskim aparatima

Moderne automobilske tehnologije su tu da nam učine život lakšim, što najčešće i jeste slučaj. Međutim uz prednosti postoje i propusti u tehničkim rešenjima koje pojedinci zloupotrebljavaju.

Pixabay

Najbolji primeri su takozvani sistemi za otključavanje i pokretanje automobila bez ključa.

Ovi “ključevi”, koji mogu da budu i u obliku kartice, kontinuirano emituju signal da bi vaš automobil znao da ste u blizini i otključao se. Motor takođe možete pokrenuti bez da ste uređaj izvadili iz džepa, što moderni hakeri koriste da bi ukrali signal i otuđili vozilo u najkraćem mogućem roku, najčešće pod vlasnikovim nosom.

Kako se zaštiti? Čuvajte ključ u zamrzivaču!

Poslužiće i frižider, a može i mikrotalasna. Jedino što u slučaju zamrzivača morate da se raspitate kod proizvođača kako njihov ključ, pre svega baterija, trpi niske temperature.

Ključ je u debelim metalnim zidovima ovih uređaja za domaćinstvo koji uspešno sprečavaju širenje signala.

Alternativno rešenje je jednostavnije, a uključuje komad folije u koji možete da zamotate ključ i da sprečite širenje signala, a postoje i uređaji za blokiranje RFID signala koje je moguće naručiti preko interneta.

Na kraju, kao vlasnik automobila s ovakvim ključem uvek možete na jednostavan način, uz predefinisane pritiske na tasteru, onemogućiti funkciju slobodnog otključavanja i pokretanja automobila, pa će vaš uređaj funkcionisati kao standardni ključ s funkcijom centralnog otvaranja vozila.