SEJU SMRT NA AUTO-PUTEVIMA: Ako primetite vozilo u pogrešnom smeru postupite po ovom UPUTSTVU!

Automobili, koji su se našli na nemačkim autoputevima u pogrešnom smeru, prouzrokovali su saobraćajne nesreće u kojima su stradale 22 osobe u 2017.

autoput
pixabay

Malo je grešaka u vožnji čije posledice mogu biti tako strašne kao što je ulazak za autoput u pogrešnom smeru. Sudari koji nastaju kao posledica te greške često mogu biti fatalni jer tada dolazi do čeonih sudara vozila koja se kreću brzinama od preko 100 kilometara na sat.

Ovaj fenomen je poznat pod nazivom “fantomski vozač”, a nemačke radio stanice su u 2016. prekidale svoje programe čak 2.200 puta, kako bi upozorile vozače na takvo vozilo.

Stručnjaci kažu da do ove greške dolazi usled umora vozača, loše ili zbunjujuće signalizacije, odnosno vožnje u lošim vremenskim uslovima, kada se lako može napraviti pogrešno skretanje.

Nemački auto-moto klub ADAC savetuje šta raditi u slučaju da ste vi napravili grešku, ali i ako se nalazite na putu na kom je uočen “fantomski vozač”.

Ako ste vi “fantomski vozač”:

1. Čim primetite da vozite u pogrešnom smeru, uključite svetla i sva četiri migavca.

2. Ako na putu nema vozila, odmah pređite u zaustavnu traku. Ali ako ste u preticajnoj traci, bilo bi opasno da se prestrojite sve do zaustavne, zato se skrenite što je bliže ogradi koja odvaja smerove. (U Nemačkoj je bankina daleko šira nego kod nas, pa ovaj manevar nije toliko opasan kakvim se čini).

3. Parkirajte što je bliže ogradi.

4. Pozovite policiju i sačekajte pomoć.

5. NE POKUŠAVAJTE da napravite polukružno okretanje.

Ako ste vi na autoputu zajedno sa “fantomskim vozačem”:

1. Ako ugledate vozilo u pogrešnom smeru, ili čujete tu informaciju preko radija, uključite svetla i sva četiri migavca.

2. Prestrojite se u desnu traku ili pažljivo sa pravca kojim ide problematično vozilo, vodeći računa o drugim učesnicima. U slučaju potrebe koristite zaustavnu traku.

3. Ako ne vidite vozilo, koje ide u pogrešnom smeru, izađite sa autoputa što je pre moguće.

4. Zamolite nekog od putnika da pozove policiju ili to uradite vi ako ste sigurni da time nećete ugroziti bezbednost u saobraćaju.

5. Slušajte pažljivo informacije o saobraćaju na radiju kako biste saznali kada je opasnost prošla.

S obzirom da ova pojava nije retka neki proizvođači su počeli da ugrađuju posebne sisteme obaveštavanja vozača za slučaj da izabere pogrešno uključenje na autoput.

Tako je novom “ford fokusu” ova opcija deo tehnologije za prepoznavanje saobraćajnih znakova. Uz pomoć prednje kamere, koja snima bitne saobraćajne znake, poput ograničenja brzine, i informacija sa GPS-a za lociranje vozila, kada automobil prođe pored dva znaka za pogrešan smer, aktivira se sistem koji prikazuje taj znak i “proverite smer kojim vozite” na instrument tabli i hed-ap displeju uz zvuk upozorenja.

Na taj način, vozač će se verovatno zaustaviti pre nego što se uključi u autoput i tako izbegne da se nađe u opasnoj situaciji.