FEJSBUK IMA NOVU OPCIJU, ali da biste je koristili potreban vam je POSEBAN UREĐAJ (FOTO+VIDEO)

Kompanija Fejsbuk je najavila prvi elektronski uređaj koji će nositi njen brend, spravu s ekranom i kamerom osmišljenu da olakša video pozive i učini ih rutinskom aktivnošću.

Beta

Upitno je da li će ljudi prihvatiti da u svoje domove stave kameru povezanu na internet koju prodaje kompanija nedavno pogođena skandalima u vezi sa zaštitom privatnosti korisnika, navodi Asošiejted pres.

Novi uređaj, nazvan Portal, osmišljen je da olakša međusobnu komunikaciju više od dve milijarde korisnika Fejsbuka, pošto će imati kameru baziranu na veštačkoj inteligenciji koja će moći automatski da se okreće i zumira, u skladu s kretanjem korisnika tokom razgovora.

Funkcioner američke grupe za zaštitu potrošača Džon Brejolt rekao je povodom najave Portala da će se korisnici prvo zapitati “koliko osetljivih podataka uređaj prikuplja” o njima.

Beta

Fejsbuk je u martu priznao da je britanska kompanija Kembridž analitika imala pristup ličnim podacima 87 miliona ljudi. Radeći u izbornoj kampanji u SAD 2016. za tadašnjeg kandidata, a sada američkog predsednika Donalda Trampa, ta firma je prikupljala podatke korisnika Fejsbuka kako bi potom, plasiranjem odredjenih sadržaja, uticala na ishod izbora.

Pre dve nedelje Fejsbuk je priznao da su hakeri uspeli da “upadnu” u više od 50 miliona naloga korisnika.

Kompanija navodi da u svojim centrima neće čuvati Portalove video zapise, da će korisnici jednim dodirom moći da onemoguće funkciju kamere i mikrofona, kao i da zaključaju uredjaj numeričkom šifrom. Kamera će imati i prekrivač za sprečavanje snimanja.

Portal će se pojaviti na tržištu u dve veličine, uređaj s ekranom od 10 inča koštaće 199 dolara, a s ekranom od 15,6 inča 349 dolara.