GOOGLE OTKRIO KORISNICIMA: Evo kako zapravo FUNKCIONIŠE PRETRAGA i kojim redosledom vidimo REZULTATE

Gugl je snažno demantovao optužbe predsednika SAD Donalda Trampa za političku pristrasnost i naveo da njegov sistem pretrage "nikada ne sortira rezultate tako da bi manipulisao političkim mišljenjem".

Google Chrome
Pixabay.com

– Pretraga se ne koristi za odbranu političkog programa i ne podešavamo naše rezultate prema bilo kojoj političkoj ideologiji. Naš cilj je da obezbedimo da korisnici koji koriste Gugl pretragu dobiju najrelevantnije razultate za nekoliko sekundi – saopštio je Gugl i dodao da se svake godine u algoritme dodaju stotine poboljšanja.

Tramp je juče na Tviteru naveo da pretraga “vesti o Trampu” u Guglu donosi samo “nameštene” rezultate, u najvećoj meri kritične prema predsedniku.

Prema njegovima rečima, “96 odsto rezultata za pretragu ‘vesti o Trampu’ dolaze od nacionalnih levičarskih medija”, što je ocenio kao “veoma opasno”.

– Gugl i drugi guše glasove konzervativaca i kriju pozitivne informacije. Oni kontrolišu šta možemo ili ne možemo da vidimo. To je veoma ozbiljna situacija i pozabavićemo se njom – naveo je Tramp.

Tramp je i ranije napadao društvene mreže, koje smatra pristrasnim.