Gugl omogućio prodaje digitalnih proizvoda domaćih programera u prodavnici GOOGLE PLAY

Gugl (Google) je omogućio korišćenje trgovinske platforme te kompanije uz Google Merchant Account za područje Srbije, pa će na taj način i domaće IT firme biti u mogućnosti da širom sveta naplaćuju svoje servise i proizvode dostupne na Google Play Store, saopštila je danas Vlada Srbije.

Google
Beta

Tim povodom predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je da je veoma važno za domaći IT sektor da ovo pitanje bude rešeno, jer će kompanije iz Srbije od sada upravo putem Google Play Store imati pristup tržištu celog sveta.

“Verujem da će ova vest posebno obradovati industriju mobilnih aplikacija jer će im omogućiti da planiraju plasman svojih proizvoda do većine korisnika pametnih telefona globalno”, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Dodala je da je Vlada Srbije posvećena stvaranju najboljih uslova za razvoj biznisa u Srbiji, da modernizuje pravni okvir i da su prvi rezultati toga već primetni.

“Posebno smo ponosni na činjenicu da iz godine u godinu IKT sektor beleži najviši rast izvoza od svih grana privrede. Očekujemo da će izvoz IKT proizvoda u 2019. godini dostići milijardu i po evra. Od 1. januara ove godine uveli smo posebne podsticaje za ulaganje u istraživanje, razvoj i kreiranje intelektualne svojine u Srbiji, tako što se profit od prihoda od intelektualne svojine oporezuje po poreskoj stopi od tri odsto, umesto standardnih 15 odsto, čime je Srbija bez dileme postala jedna od najkonkurentnijih zemalja u ovoj oblasti”, rekla je Brnabić.

Ona je zahvalila organizaciji srpskih preduzetnika “Serbian Entrepreneurs” iz San Franciska i Narodnoj banci Srbije, navodeći da je “samo timski rad mogao da dovede do toga da Google omogući korišćenje Google Merchant naloga za Srbiju”.

Tehnološki investitor i jedan od osnivača “Serbian Entrepreneurs” Brano Perković izjavio je da je cilj te organizacije da iskoristi pogodnosti njihove lične i profesionalne mreže u Silicijumskoj dolini, kako bi radili na strateškim inicijativama koje imaju veliki potencijal da značajno pomognu Srbiji i srpskom tehnološkom ekosistemu.

“Veoma smo zadovoljni što smo uspeli da usko saradjujemo sa državnim organizacijama, kao i lokalnim privatnim kompanijama u Srbiji u donošenju Google trgovinske platforme u zemlju. Nadamo se da će to dodatno omogućiti srpskim programerima da stvaraju i takmiče se na svetskoj tehnološkoj sceni. Nastavljamo naporno da radimo na drugim uzbudljivim projektima za koje se nadamo da ćemo uskoro moći da najavimo”, rekao je Perković.