HAKERI UKRALI PODATKE SA FEJSBUKA: Proverite svoj nalog, ugroženo je PET MILIONA PROFILA samo u Evropi

Nedavni hakerski napad na društvenu mrežu Fejsbuk pogodio je pet miliona Evropljana od 50 miliona naloga ukupno pogođenih, rekla je za Frans pres evropska komesarka za pravosuđe Vera Jurova.

Fejsbuk
foter

Kompanija Fejsbuk je navela da je preduzela mere za otklanjanje bezbednosnog problema i da je obavestila nadležne organe.

Prema osnivaču i direktoru Fejsbuka Marku Zakerbergu hakeri su uspeli da dođu do informacija koji su sadržani u profilima korisnika.

– Znaću više za nekoliko sati ili nekoliko dana ali prema onome što znamo pet miliona Evropljana je pogođeno među 50 miliona pogođenih profila, što je neverovatan broj – rekla je Jurova na evropskom sastanku u Luksemburgu.

Ovaj hakerski napad velikih razmera ponovo je podstakao kritike te drušvene mreže, već ozbiljno poljluljane raznim skandalima, pogotovo oko zaštite ličnih podataka. Jurova je rekla da uprava Fejsbuka treba da zna da li kontroliše situaciju.

Ona je dodala da veličina čini Fejsbuk teškim za upravljanje ali da mora to da uradi zato što sakuplja podatke i zarađuje ogroman novac koristeći naš privatni život kao robu.

Jurova je rekla da brzo otkrivanje novog hakerskog napada od strane Fejsbuka pokazuje da deluju nova evropska pravila o zaštiti podataka koja su stupila na snagu ove godine.