HUAVEJ DONOSI SRBIJI 5G TEHNOLOGIJU, u Evropi se još uvek nećkaju, a evo šta ih NAJVIŠE BRINE

Zemlje Evropske unije nemaju zajednički stav o korišćenju usluga kineske kompanije Huavej u izgradnji infrastrukture za 5G mrežu u Evropi, što je bezbednosno ali i političko pitanje posle upozorenja SAD da bi infrastruktura mogla biti iskorišćena za špijunažu pod kontrolom Kineske komunističke partije, ocene su medija koje prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Internet prodaja
Beta

EU smatra da bezbednost nije jedina briga kada je u pitanju nova generacija mobilne internet tehnologije, ukazuje nacrt dokumenta koji bi trebalo da bude usaglašen na sastanku ministara zemalja članica. Tim dokumentom se postavljaju temelji za implementaciju 5G, ukazuje američki televizijski kanal Si-En-Bi-Si (CNBC).

Prema dokumentu, osim bezbednosnih rizika, evropske vlade treba da razmotre i širu sliku predaje ugovora dobavljačima 5G-a, što bi moglo imati posledice za Huavej, kao potencijalnog dobavljača. U dokumentu je istaknuto da evropske zemlje treba da “razmotre potrebu za raznolikim dobavljačima kako bi se izbeglo ili ograničilo stvaranje velike zavisnosti od jednog dobavljača”.

Rasprava oko dobavljača 5G tehnologije politizovana je pošto su zvaničnici SAD i Velike Britanije izrazili zabrinutost da bi dobavljači poput Huaveja mogli predstavljati bezbednosnu pretnju zbog veza s kineskom vladom, naglašava CNBC.

Huavej tvrdi da je nezavisan od kineske države i da neće dozvoliti da se njegova tehnologija koristi za državni nadzor.

“Evropska komisija na čelu s novom predsednicom Ursulom fon der Lajen moraće pre Nove godine da dovrši listu mera koje zemlje EU mogu preduzeti za smanjenje rizika za mreže 5G”, ukazuje Politiko.

Prethodna komisija pokrenula je veliku reviziju bezbednosnih pravila za 5G mreže, usred pritiska američkih kolega koje žele da Evropa prestane da kupuje opremu od Huaveja.

U oktobru je EU objavila dokument o proceni rizika od 5G u kojem su kao najveća pretnja bezbednosti 5G označene nacionalne države i hakeri koje podržavaju države. Navodi se i da sudobavljači iz zemalja u kojima nema vladavina zakona dodatni problem za evropsku bezbednost.

“Dostizanje konsenzusa do kraja godine o takozvanom “5G bezbednosnom alatu” neće biti lako”, ocenjuje Politiko, ističući da je to pitanje već izazvalo politički haos i podeljenost u nekoliko glavnih gradova EU, uključujući Berlin.

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je evropske zemlje da se dogovore oko zajedničkog pristupa prema Kini, odnosno o jedinstvenoj politici o uvođenju 5G mreže, ističe Juronjuz.

Posle upozorenja SAD o potencijalnoj špijunaži kineskog Huaveja, neki nemački poslanici žele da isključe tu kompaniju iz 5G ugovora. Obraćajući se poslanicima Bundestaga, Merkel je rekla da želi veću saradnju evropskih država u rešavanju zabrinutosti za špijuniranje ili će se “poslati mešoviti signali”, što bi to bilo pogubno “ne za Kinu, već i za Evropu”.

Ranije je Francuska najavila da neće pratiti SAD u izuzeću Huaveja iz svoje mreže 5G, ali da će u slučaju potencijalne pretnje bezbednosti moći da pregleda sve proizvođače opreme.

Uprkos pritiscima SAD i tamošnjih obaveštajnih službi, nemačka kancelarka ne odbija Huavej sve dok kompanija ispunjava odredjene bezbednosne standarde, ukazuje Blumberg.

Merkel smatra da bi Evropa trebalo da osnuje agenciju koja daje sertifikate za komponente za evropske mobilne mreže pete generacije. Agencija bi, kazala je Merkel, radila po uzoru na Evropsku agenciju za lekove koja procenjuje farmaceutske proizvode u Uniji.

U Nemačkoj raste otpor prema kineskom Huaveju, što bi se moglo proširiti širom Evrope, ističe Forin polisi.

Isključenjem Huaveja uznemirila bi se osetljiva ravnoteža koju je Merkel pokušavala da uspostavi između Vašingtona i Pekinga, dva najveća nemačka trgovinska partnera izvan Evrope. I to bi verovatno pokrenulo snažan odgovor Pekinga koji bi mogao potkopati već posustalu privredu Nemačke i pogoditi neke od njenih najvećih kompanija, neumoljivo gurajući zemlju i Evropu u sukob s Pekingom.

Politiku Merkel prema Kini nepovratno su odbacili pobunjenici iz njene stranke, ukazuje Forin polisi ističući da oni ne prihvataju planove da nemačku 5G mrežu izgradi Huavej, za koji kažu da je pod pritiskom Komunističke partije Kine i da se njegova oprema koristi u distopijskom nadzoru pritvora za muslimane u kineskom Sinkjangu – što Huavej negira.

Iako velika većina evropskih zemalja nije donela konačnu odluku o tome hoće li Huaveju dodeliti ulogu u 5G, neke države poput Mađarske najavile su da hoće, dok će druge, uključujući Poljsku, Estoniju i Dansku, verovatno isključiti kinesku kompaniju, prenosi RSE.