I GOOGLE SLAVI 8. MART: Ako danas odete na pretraživač sačekaće vas serija SNAŽNIH PORUKA (VIDEO)

Najpopularniji internet pretraživač je povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, posvetio svoju pristupnu stranu lepšem polu.

Google printscreen

Međunarodni dan žena počeo je da se obeležava u kontekstu društvenih pokreta početkom 20. veka u SAD i Evropi. Prvi Dan žena obeležen je 28. februara 1909. u SAD deklaracijom koju je donela Socijalistička partija Amerike.

Dan žena uskoro je počeo da se povezuje da socijalističkim zemljama. Nakon Oktobarske revolucije, zahvaljujući feminstkinji Aleksandra Kolontai Osmi mart je postao državni praznik u SSSR-u koji se koristio kao dan obeležavanja “herojstva radnica”. Tu praksu prihvatile su i ostale socijalističke države, pa je i u Jugoslaviji ovo bio veliki praznik.

Države na Zapadu zbog toga su dugo Dan žena izbegavale njegovo prihvatanje. Feministkinje su ponovo počele da ga slave šezdesetih godina, a Ujedinjene nacije su zvanično 8. mart proglasile Međunarodnim danom žena 1975. godine.

Najpopularniji internet pretraživač je povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, posvetio svoju pristupnu stranu lepšem polu. Na Google-u danas umesto uobičajnog logoa stoji slajder sa nizom snažnih poruka koje su ostavile žene iz celog sveta!