INTELIGENCIJA I VIDEO IGRICE: Najpametniji gejmeri igraju na OVIM KONZOLAMA

Pitanja su bila podeljena u četiri kategorije, a obuhvataju verbalnu inteligenciju, matematičke sposobnosti, logičko razmišljanje i vizuelnu percepciju.

Pixabay.com

Istraživanje o inteligenciji gejmera obuhvatilo je 1001 igrača i korisnika raznih konzola. Sproveli su ga stručnjaci onlajn kazina “Royal Panda” i sastojalo se iz četiri dela.

PlayStation igrači imali su prosečan rezultat od 110,7 IQ, dok su Xbox igrači imali 103,8 IQ. Međutim, njih su zasenili ljubitelji PC igara koji su imali prosečnu ocenu 112,3.

Istraživanje je otkrilo da su igrači ženskog pola imali prosečni IQ od 108,4, značajno veći od proseka koji je kod muških igrača iznosio 102,3. Učesnice su se istakle u sve četiri kategorije.

Prema nalazima “Royal Pande”, igrači PlayStationa su postigli najbolje rezultate u pitanjima logičkog i vizuelnog rezonovanja, dok su PC igrači bili na prvom mestu u verbalnoj inteligenciji i matematičkim sposobnostima, piše “Unilad”.

Studija je takođe ispitivala korisnike Nintendo Switch-a, koji su zaostajali sa prosečnim IQ-om od 101,3. Poslednji su bili igrači mobilnih telefona, koji su imali 99,4.

Pored toga što se u ovoj studiji upoređivao nivo IQ-a igrača po izboru konzole, studija je takođe upoređivala nivo IQ-a po izboru igre. Oni koji igraju Rainbow Six Siege bili su najpametniji u igračkom svetu na svim platformama, sa prosečnom ocenom 120,3.

Utvrđeno je i da učesnici čija je omiljena igra bila Angry Birds imaju najniži IQ rezultat od 95,8.

Relativno dobre razultate su postigli igrači Minecraft-a (116,3), The Sims-a (103,6), Fortnite-a (103,6) i Animal Crossing-a (104,8).

“Royal Panda” je istraživanjem takođe pokušao da reši borbu između Android i iPhone korisnika. Saznalo se da su korisnici Android-a u proseku imali IQ 110,3, koji je viši u poređenju sa korisnicima iPhone-a i iznosi 102,1.

Nalazi studije obradovaće ljubitelje PlayStation-a, koji verovatno većinu svog slobodnog vremena provode igrajući novi PlayStation 5.