13 jednostavnih trikova za bolje korišćenje Google-a

Evo nekoliko trikova koji će vam pomoći da brzo i jednostavno u obilju informacija koje Google nudi pronađete baš onu koja vam je potrebna.

Mislite da poznajete Google i da znate da ga koristite?

Čak i najiskusniji u pretraživanju ne znaju baš sve. „Hafington post” je sastavio listu malih trikova koje olakšavaju pretragu. Pogledajte neke od njih.

Često se desi da nam pri čitanju zatreba definicija neke reči. Iako Google obično zna da prepozna reč i pruži definiciju odmah po njenom ukucavanju, ukoliko otkucate „define:” pre traženog pojma, Google će vas odmah odvesti na objašnjenje.

Želite da pronađete poreklo citata, a Google vam stalno izbacuje odvojene sintagme? Rešenje je jednostavno – traženu rečenicu stavite pod navodnike i Google će pretraživati po tačno utvrđenom redosledu.

Tražite neki recept bez određene namirnice? Moguće je i isključiti određene reči iz pretrage. Dovoljno je staviti ‘-‘ pre svake reči koju želite da isključite iz pretrage.

Tražite određeni proizvod po tačno određenoj ceni? Dovoljno je otkucati ime proizvoda i najviši i najniži iznos razdvojiti sa dve tačke ‘..’

Pročitali ste interesantan članak na nekom sajtu, ali ne možete da se setite autora ni naslova? Pretraživanje je moguće napraviti i po stranicama. Potrebno je da otkucate ‘site:’, nakon čega treba uneti web adresu sajta (bez potrebe za pisanjem www), staviti razmak i reči koje se traže na toj adresi.

Sećate se određenih strofa, ali ne i cele pesme? Google je dobar i za popunjavanje „praznina”. Dovoljno je pojmove zameniti zvezdicom ‘*’ tokom pretraživanja i Google će naći pesmu o kojoj je reč.

Ako tražite tačno određenu vrstu dokumenta, na primer PowerPoint prezentaciju, možete da podesite Google da pretražuje samo taj tip ekstenzije. Otkucajte pojmove za pretraživanje i nakon toga dodajte ‘filetype:PPT’ (za PowerPoint ili neku drugu vrstu ekstenzije po želji).

Na Google-u je moguće postaviti tajmer. Sve što je potrebno jeste da napišete „set timer for” i unesite broj minuta u pretraživač, a Google će vas obavestiti kada vreme istekne.

Ako vam ne ide matematika, svakako pokušajte da iskoristitite mogućnosti Google pretraživača. Da li vam treba računanje procenata ili pak rešenje kompletnih formula, Google uskače u pomoć.

Putujete u inostranstvo i zanima vas koliko vredi tamošnja valuta u odnosu na dinar? ‘12.99 dollars to RSD’ radi bez problema, a u slučaju da otkucate samo ‘dollars to RSD’, dobićete jedinični prikaz.

Tražite „GIF” animaciju? Dovoljno je da odete na Google Images deo pretraživača i da kliknete na „Search tools”, „Type” i tu označite „Animated”.

Želite da pretražite nešto po tačnom naslovu (na primer, sliku nekog glumca iz školskog godišnjaka)? Sve što je potrebno je da ukucate „intitle:” i singagmu koju tražite i ovo će omogućiti da svi rezultati pretrage sadrže traženi pojam.

Želite da se našalite sa prijateljima i da ih uplašite? Ukucajte „do a barrel roll” pritisnite „enter” i gledajte šta će se dogoditi.