Akcije Tvitera skočile do neba: Svi hoće ‘deo kolača’

Vrednost akcija Tvitera naglo je skočila, i to za 30 odsto, pošto je ovaj servis s kratkim porukama preko interneta saopštio da mu se prihod u drugom kvartalu više nego udvostručio.

Kako je kompanija iz San Franciska objavila, njene akcije sada vrede 50,01 dolar. Koliko ranije istog dana koštale su 38,59 dolara.

U drugom kvartalu se predviđao prihod od 332,7 miliona dolara, ali Tviter sada očekuje da će on ići i do 340 miliona.

Na godišnjem nivou se očekeivao prihod do 1,27 milijarde dolara, a sada se smatra da će biti između 1,31 i 1,33 milijardu.

I broj korisnika Tvitera je porastao, pa su barem za sada ublažene sumnje da ovaj servis nije privlačan širem krugu ljudi.

Naime, u junu je ovaj servis imao 271 milion korisnika mesečno, što je za 24 odsto više nego u junu 2013. godine i porast od šest odsto u odnosu na kraj marta. Očekivalo se da će korisnika biti 266 miliona, pa je i ovaj rezultat bolji od očekivanog.

Tviterov rival Fejsbuk takođe je prošle sedmice imao odlične rezultata, i vrednost njegovih akcija na berzi blizu je rekordne.

Fejsbuk ima 1,32 milijardu korisnika. Tviter je na berzu izašao u novembru prošle godine, i to po ceni od 26 dolara za deonicu. U decembru je cena dostigla maksimalnih 74,73 dolara, a onda naglo opala.