Ako svakodnevno koristite Skajp, budite veoma oprezni. Kako upozoravaju stručnjaci, novi kompjuterski program napada korisnike ovog servisa i prisluškuje njihove razgovore.

 

Trojanski virus pod nazivom T9000 uočili su stručnjaci za bezbednost iz kompanije Palo Alto Networks i upozoravaju da je toliko sofisticiran, da može da se sakrije od najpopularnijih anti-virus programa, što ga čini jako teškim za detektovanje.

Ključan zadatak ovog virusa jeste da sakuplja podatke o žrtvi. Ovaj virus je tako napravljen da automatski hvata podatke u vezi sa inficiranim sistemom i krade dokumenta sa hard diska – tvrde Džoš Grunzvig i Džen Miler Ozborn iz ove kompanije.

Kompjuteri mogu biti zaraženi kada korisnik otvori Rich Text Format dokument koji koristi popularan softver kao što je Microsoft Word.

Virus se potom instalira u nekoliko faza i u svakoj od njih proverava da li je instaliran neki anti-virus program.

Posle različitih provera, T9000 se instalira i počinje da sakuplja podatke uskladištene na zaraženom kompjuteru koje šalje na server hakera.

U slučaju da vam se pojavi poruka “explorer.exe wants to use Skype” trebalo bi da se obratite stručnjacima, jer je ovaj trojanac skinut na vaš kompjuter i aktiviran.loading...