Ako dobijete ovo obaveštenje, budite uvereni da vas neko PRISLUŠKUJE na Skajpu

Skajp
Pixabay.com

Ako svakodnevno koristite Skajp, budite veoma oprezni. Kako upozoravaju stručnjaci, novi kompjuterski program napada korisnike ovog servisa i prisluškuje njihove razgovore.

 

Trojanski virus pod nazivom T9000 uočili su stručnjaci za bezbednost iz kompanije Palo Alto Networks i upozoravaju da je toliko sofisticiran, da može da se sakrije od najpopularnijih anti-virus programa, što ga čini jako teškim za detektovanje.

Ključan zadatak ovog virusa jeste da sakuplja podatke o žrtvi. Ovaj virus je tako napravljen da automatski hvata podatke u vezi sa inficiranim sistemom i krade dokumenta sa hard diska – tvrde Džoš Grunzvig i Džen Miler Ozborn iz ove kompanije.

Kompjuteri mogu biti zaraženi kada korisnik otvori Rich Text Format dokument koji koristi popularan softver kao što je Microsoft Word.

Virus se potom instalira u nekoliko faza i u svakoj od njih proverava da li je instaliran neki anti-virus program.

Posle različitih provera, T9000 se instalira i počinje da sakuplja podatke uskladištene na zaraženom kompjuteru koje šalje na server hakera.

U slučaju da vam se pojavi poruka “explorer.exe wants to use Skype” trebalo bi da se obratite stručnjacima, jer je ovaj trojanac skinut na vaš kompjuter i aktiviran.