AKO IMATE AJFON, U PROBLEMU STE: Svako može pristupiti podacima na vašem uređaju i bez otključavanja

Ajfon
Pixabay.com

Postoje neke stvarno osetljive informacije na Ajfonu kojima svako može imati pristup i bez otključavanja. U stvari, moglo bi vas šokirati kada saznate da svako ima pristup vašem Ajfonu bez da uopšte treba znati vaš PIN ili lozinku.

 

Ali ima i dobrih vesti, mala promena u postavkama sprečiće tu potencijalnu sigurnosnu grešku i osigurati da vaši podaci ostanu sigurni.

Ejplova virtualna lična asistentkinja Siri patila je od konstantnih problema još od lansiranja javne bete 2011. godine. I to velikih problema. Neke ozbiljnije rane teškoće jako su ograničavale korisnost te su odbile ljude od Siri, i prošle su godine pre nego što su neki ponovo odlučili probati ovaj program.

Poput Apple Mapsa, koji je isto imao težak početak, i Siri se znatno popravila s vremenom i sada je fantastični alat na raspolaganju svakom korisiku Ajfona i Ajpada.

Problemi sa Siri
Ali nažalost, Siri sa sobom donosi i neke sigurnosne probleme ako niste pažljivi.

Ako koristite Siri dok je Ajfon zaključan svako će biti u stanju pristupiti vašim ličnim, privatnim podacima. Na primer, jedan trik sa Siri pokazao je kako svako može videti vaše fotografije i kontakte bez unošenja PIN-a i lozinke.

Ejpl nije javno komentarisao ove problema, ali ih je potajno većinu popravio u raznim iOS apdejtovima. Drugim rečima, Ejpl je svestan problema čak i ako ne želi govoriti o tome.

A sada se pojavio još jedan potencijalno veliki problem o kojem Ajpl ćuti, ali mi se duboko nadamo kako će biti uskoro popravljen, po mogućnosti zajedno s ostalim bagovima koji trenutno muče korisnike Ajfona.

Fizički pristup podsetniku i kalendaru
Prvi ga je otkrio španski Ejpl blog Seguridad Apple, koji je već i pre bio prvi u otkrivanju raznih sigurnosnih problema. Radi se o još jednom problemu sa Siri, koji omogućuje svakome ko može fizički pristupiti Ajfonu da pregledava, dodaje, menja ili čak briše događaje iz kalendara i podsetnike na Ajfonu i Ajpedu. Kalendari i drugi podsetnici često sadrže informacije za koje ljudi žele da ostanu privatne, tako da to nekima može predstavljati ozbiljni problem.

Problem postoji u svim trenutno važećim verzijama iOS-a. A u vezi toga postoji dobra i loša vest. Dobra je vest kako je lako sprečiti ljude u iskorišćavanju ovog baga. A loša je da se radi o sve ili ništa rešenju – morate isključiti Siri na vašem zaključanom ekranu. Otvorite Settings i skrolujte do Touch ID i Passcodea.

Pod “Allow access when locked” isključite Siri.

Ovaj video vam dodatno pokazuje šta treba da uradite.