Ako ne želite da vam UKRADU PODATKE SA TELEFONA, OVO morate da uradite

telefon
Pixabay.com

Treba da obavite podešavanje koje nije preterano komplikovano.

 

Svaki korisnik Android telefona trebalo bi da zna da i nakon fabričkog resetovanja postoji mogućnost povratka “obrisanih” podataka, pa ukoliko razmišljate o prodaji ili poklanjanju svog pametnog telefona, predlažemo vam da primenite sledeći trik kako biste bili sigurni da se obrisani podaci ne mogu povratiti.

Enkriptovanje Android telefona je najbolji način da se sačuvani podaci zaštite od zloupotrebe. Ukoliko enkriptujete podatke, oni će biti zaključani i za njihovo korišćenje će biti potreban ključ, odnosno šifra.

Većina uređaja koje pokreće Android 6.0 Marshmallow automatski koriste enkripciju radi povećanja bezbednosti, a ukoliko koristite starije modele telefona, ovu opciju možete pronaći u podešavanjima (Settings > Security > Encrypt phone).

Nakon što ste enkriptovali podatke, uradite fabrički reset koji će obrisati sve. Potom uključite telefon ali se nemojte prijavljivati sa Google nalogom, a onda čitavu memoriju telefona popunite nekim nebitnim podacima. Možete uključiti kameru i snimiti video u najvišoj rezoluciji. Taj korak možete ponoviti sve dok se ne popuni čitava memorija.

Kada je memorija puna, ponovo uradite fabrički reset.

Presnimavanje podataka možete da ponovite nekoliko puta kako biste bili uvereni da se obrisani podaci ne mogu povratiti.