Amerikanac tužio Epl: “Ja sam izumeo Ajfon JOŠ PRE 24 GODINE”

Epl
Pixabay.com

Prva generacija „ajfona“, jednog od najpopularnijih telefona na svetu, najavljena je 2007. godine, ali Tomas Ros sa Floride tvrdi da je isti dizajn izumeo 15 godina ranije.

 

Ros je odlučio da tuži kompaniju „Epl“ za krađu njegovog izuma – uz tvrdnju da je između 23. maja 1992. i 10. septembra 1992. godine dizajnirao tri crteža tog tehničkog uređaja.

Među njima su ravne pravougaone ploče sa zaobljenim uglovima koje imaju sličan dizajn i funkciju koji nikada nisu postojali pre 1992. godine.

Ros je pokušao da zaštiti patent u novembru 1992. godine, ali je odbijen 1995. godine jer nije platio tražene takse. Sada traži 10 milijardi dolara i 1,5 odsto od „Eplove“ prodaje uređaja.

Njegov uređaj dopuštao je korisnicama da čitaju priče, novele, novinske članke, da gledaju fotografije, video-prezentacije i filmove na ravnom ekranu koji funkcioniše na dodir. Uređaj je mogao da se spoji sa telefonom i modemom, pa su podaci mogli da se ubacuju i eksportuju.

„Ajfon“ je realizovan tek 2007. godine, ali je razvoj Epl Njutna, prvog ličnog digitalnog asistenta, počeo 1987. godine i u prodaji je bio 1993. godine. Ta informacija dovodi u pitanje Rosove tvrdnje.

„Eplov“ portparol odbio je da komentiriše slučaj.loading...