ANDROID NA METI OPASNOG VIRUSA: Posle preuzimanja skida novac sa bankovnog računa

Svi koji koriste Android operativni sistem, znaju koliko je opasno instalirati aplikacije koje ne dolaze iz zvanične Google Play prodavnice.

Android P
YouTube Printscreen

Novi zlonamerni softver koji napada Android aplikacije zove se BlackRock, a prema izveštajima kompanije za sajber sigurnost Threat Fabric, prvi su na udaru bankovni podaci korisnika.

Više od 300 aplikacija je podložno BlackRock malveru, a među njima su čak i neke od popularnih – Gmail, Facebook i Tinder. Pored onih standardnih informacija o vašim kontaktima i nalozima, napada i podatke za pristup e-bankingu, ali i brojeve kreditnih kartica.

Kada preuzmete aplikaciju zaraženu BlackRock softverom, ona će vam tražiti ovlašćenja za pristup raznim delovima vašeg uređaja, a ukoliko to odobrite, moći će da prima i šalje poruke umesto vas, pokreće aplikacije, pa čak i da zaključava i otključava telefon.

Ovaj malver, bar za sada, ipak nije pronađen na zvaničnoj Google Play prodavnici, već na mestima odakle se preuzimaju “aplikacije treće strane”. Najbojli savet u ovakvim slučajevima jeste da pažljivo čitate recenzije kada preuzimate neku aplikaciju i da dobro obratite pažnju kakva ovlašćenja joj dajete.