ANDROIDU SMETAJU SUVIŠNE APLIKACIJE: Ubrzajte rad telefona brisanjem nepotrebnih podataka

Što tačno znače komande Clear Cache i Clear Data? Obe su vezane za aplikacije i omogućavaju vam da počistite podatke koji vam ne trebaju. Evo kako ih možete aktivirati i što svaka od njih zapravo radi.

Telefon Mobilni Whatsapp
Pixabay.com

Evo kako stvari funkcionišu kada instalirate aplikaciju putem Google Play-a ili APK-a: sve što uradite biće smešteno u mapi /data/app. Upravo ta mapa nedostupna je osim ako ste rutovali svoj uređaj (procedura koja vam omogućava pristup sistemskim mapama vašeg Androida).

Svaka instalirana aplikacija takođe će dobiti svoju zasebnu mapu u koju će skladištiti privatne podatke, a svi se nalaze u mapi /data/data. Ova mapa je takođe nedostupna osim ako ste rutovali svoj Android.

Uglavnom, pri korišćenju vašeg Androida postavke i lični podaci pohranjivaće se između dva korišćenja. Primera radi, ako se prijavite na neku aplikaciju i odaberete “Zapamti me”, ona će pohraniti ime vašeg profila i lozinku kako je ne biste morali dvaput upisivati. U pohranjene podatke ulaze detalji vašeg profila, preference o podacima i tako dalje.

Neke aplikacije poput Spotifyja mogu sačuvati mzičke datoteke na vaš mobilni. Mape se mogu skladištiti kako ih ne bi morale skidati svaki put kada upalite aplikaciju i tako dalje. Uglavnom, svi ovi skinuti podaci mogu zauzeti prilično mnogo prostora što znači da je vrlo korisni znati kako ih izbrisati kada vam polako počne nestajati slobodnog prostora na telefonu.

Kako brisati datoteke vezane uz aplikacije (App Data)?

Kada obrišete podatke same aplikacije vi brišete sve privatne podatke koje ste uneli posle instalacije. Drugim rečima, aplikaciju ovim postupkom “resetujete”, piše “Tportal”.

Kako izbrisati podatke unutar aplikacije?

  • Otvorite podešavanja
  • Pronađite aplikacije
  • Odaberite aplikaciju koju želite očistiti
  • Odaberite stavku Clear Data
Što je to tačno App Cache?

Cache je, načelno, posebna vrsta skladištenja podataka koja u sebi sadrži one podatke kojima sistem često pristupa. Njena namena je olakšati Androidu pristup ključnim podacima i načelno ubrzati rad sistema. Loša strana? Cache zauzima dosta prostora.

Svaki korisnik Androida ponekad u svoje aplikacije povlači podatke sa interneta – slike koje vidite svaki put kada posetite stranicu biće sačuvane na vaš uređaj, smanjivši potrebu za dodatnom potrošnjom prometa podataka.

Kako obrisati App Cache na Androidu?

Cache podaci su privremeni podaci, što znači da ih se može obrisati bez bojazni za gubitkom podataka. Kako biste to napravili, uradite sledeće:

  • Otvorite postavke
  • Odite do aplikacija
  • Odaberite apliakciju koju želite počistiti
  • Odaberite stavku Clear Cache