APLIKACIJA OLAKŠAVA ŽIVOT VLASNICIMA MAČAKA: Otkriva šta ljubimac želi da im kaže (VIDEO)

Konačno ćemo moći da razumemo naše kućne ljubimce.

printscreen/youtube/kolaž

Bivši inženjer kompanije Amazon radi na tome da otkrije odgovor na pitanje svih vlasnika mačaka, a to je: „Šta moja mačka želi da mi kaže?”

Havier Sančez koji je radio na Amazon Alexa projektu, sada je menadžer u kompaniji Akvelon.

On trenutno radi na razvijanju aplikacije koja se zove MeowTalk, kreacije koja bi trebalo da pomogne da razumete vaše mačke. Ona će prevesti mjaukanje mačke u nešto što čovek može da razume!

– To nije jezik. One ne razmenjuju reči i ne komuniciraju međusobno – rekao je Sančez za NBC. Tokom svog istraživanja, Sančez i njegov tim su otkrili da mačke često imaju jednu od devet namera kada mjauču ka svojim vlasnicima, a svaka poruka ima svoj mjauk.

Koristeći iskustvo na projektu Alexa, Sančez radi na tome da dekodira mjaukanje u fraze kojim mačka pokušava da obavesti svog vlasnika, kao što su “gladna sam” i “osećam bol”. Vlasnici mačaka koji skinu aplikaciju trebalo bi da snime mjaukanje svojih kućnih ljubimaca, nakon čega dobijaju “prevod”.

Korisnici aplikacija imaće mogućnost da podese aplikaciju prema jedinstvenoj vokalizaciji svog ljubimca. Uz to se napominje da će korisnici moći da predaju povratne informacije kako bi se poradilo na tačnosti prevoda Meowtalk aplikacije.

– Koristeći mašinsko učenje (oblast veštačke inteligencije) MeowTalk istovremeno prevodi mjaukanje vaših mačaka u devet njenih namera. Ovih devet namera predstavljaju njeno raspoloženje i stanje uma. Ali svaka mačka ima svoju jedinstvenu vokalizaciju i rečnik mjaukanja koji prevazilazi ovih devet namera – stoji u opisu aplikacije.

– Možete istrenirati MeowTalk aplikaciju da nauči jezik vaše mačke tako što objasnite aplikaciji šta koji mjauk znači kada mačka “progovori”. Jednom kada date 5 do 10 primera specifičnog mjauka, aplikacija sama prepoznaje mjauke kada ih čuje – navode iz kompanije.

Ova aplikacija je trenutno u početnoj fazi, ali možete da je skinete i isprobate ukoliko posedujete Android ili Apple uređaje.loading...