Da biste koristili Android Messages Web (messages.android.com) aplikaciju potrebno je prvo da svoje SMS prepiske ustupite aplikaciji Android Messages, besplatnoj Android aplikaciji. Ova aplikacija kompatibilna je sa svim telefonima novijeg datuma i pojavljuje se na Nexus, Pixel, Nokia, Xiaomi, ali i svim novim Huawei telefonima kao primarna aplikacija za razmenu poruka.

Da biste vezali sadržaj svojih SMS poruka sa Web aplikacijom potrebno je ući u SMS aplikaciju na telefonu, pa putem tri tačke u gornjem desnom uglu potražiti “Messages za Web“ opciju, nakon čega će se pojaviti interfejs za skeniranje QR koda na telefonu. Odmah nakon toga na računaru posetite Android Messages adresu i skenirajte generisani QR kod telefonom. To će upariti kompjuter sa telefonom i sve poruke koje imate na telefonu biće vam dostupne i na vebu, kao i mogućnost slanja novih SMS poruka. Sve promene koje u SMS porukama unesete na jednom uređaju biće vidljive i na drugom odmah, bez odlaganja.

Da biste uštedeli podatke tj. na prenosu podataka preko interneta, neka telefon bude zakačen na Wi-Fi mrežu, jer se komunikacija računar-telefon obavlja konstantno.

Trebalo bi da naglasimo da su vam na raspolaganju baš sve SMS opcije, kao i na telefonu, ako smo mi dobro sve primetili, a neće biti problema ni sa slanjem poruka putem Dual SIM opcije, jer se lako može prebaciti sa jedne SIM kartice na drugu i na računaru (levi deo polja za unos poruke).