APLIKACIJA ZA DOPISIVANJE KOJU MORATE IMATI! Vaši podaci ovde će biti bezbedni čak i po cenu da ih DRŽAVA TRAŽI

Aplikacije
Pixabay.com

Ruski komitet za nadzor komunikacija (Roskomnadzor) zatražio je danas od moskovskog suda blokiranje mesindžera Telegram u Rusiji, pošto Federalnoj službi bezbednosti (FSB) nije dostavio ključeve za dešifrovanje poruka u zatraženom roku.

 

Na osnovu Zakona o informacijama, informacionim tehnologijama i zaštiti informacija, Roskomnadzor je obavestio pre 15 dana Telegram mesindžer limitid (Messenger Limited) o neophodnosti izvršenja obaveza organizatora razmene informacija.

Roskomnadzor je upozorio da će posle petnaestodnevnog roka zatražiti od suda da se blokira mesindžer.

Vrhovni sud Rusije odbacio je ranije zahtev Telegrama da se proglasi nezakonitom naredba Federalne službe bezbednosti (FSB) od jula 2016. godine da joj kompanije daju ključeve za dešifrovanje poruka.

Predstavnik Telegrama Ramil Ahmetgalijev izjavio je da Telegram ne može da ispuni zahtev FSB, jer kompanija “smatra svojom obavezom da čuva tajnost prepiske korisnika”.

Predstavnik FSB je na sudu izjavio da predaja ključeva za dekodiranje prepiski “ne krši ustavna prava građana”.

Moskovski sud je u oktobru kaznio Telegram mesindžer LLP sa 800.000 rubalja zbog odbijanja da FSB dostavi ključeve za dekodiranje. Telegram je, međutim, 21. marta pred Evropskim sudom za ljudska prava osporio tu novčanu kaznu.

Šef međunarodne grupe za zaštitu ljudskih prava Agora, Pavel Čikov, koja zastupa Telegram na sudovima izjavio je 2. aprila da je ta kompanija “ponovo donela odluku da objasni činovnicima da zahtevi u principu ne mogu da se ispune”.

Po njegovim rečima, administrator servisa ni u kojim uslovima nema dostup informacijama koje daju mogućnost dekodiranja poruka, jer je sistem tako tehnički organizovan.loading...