APSOLUTNI POBEDNIK: Ovo je KRALJ svih emotikona! (FOTO)

Emotikoni
Facebook

Kriterijum je bio jednostavan: izabrati ikonu koju korisnici koriste više od svih ostalih, proveriti da li je zaista tako u Excel (ili Numbers) tabeli i proglasiti pobednika.

Najnovija nadogradnja za Eplov mobilni operativni sistem iOS donosi gomilu novih emotikona na iPadove i iPhoneove širom sveta. Emotikon koji je, barem prema Appleu, ostao večiti klasik nije patlidžan već suze radosnice.

One su toliko popularne da se jasno ističu ispred najbliže konkurencije – crvenog srca i rasplakanog lica.

 

Izveštaj objašnjava načine na koje Apple nastoji da predloži smislene emotikone bez da zadire u privatnost korisnika tako da veštačkom inteligencijom proverava kontekst vaših rečenica (ovde taj trik očigledno ne pali). Kako stvari stoje, aplikacija šalje statistiku Appleu, ali napravljena je tako da se te informacije nikako ne mogu povezati s vama. Drugim rečima – sigurni ste.

Sreća i radost

Do nekle nam je drago što je ovaj emotikon najpopularniji na svetu. Prema dosadašnjim statistikama, suze radosnice su najpopularnije u SAD-u, Engleskoj i većini ostalih država.

Problemi s kakicom

U svetu emotikona, u slučaju da niste znali, trenutno bukti velika debata. Reč je o organizaciji Unicode čija je svrha kategorizacija digitalnog pisma, što uključuje i emotikone. Trenutna tabu tema su, naime, namrštene hrpe izmeta koje bi uskoro trebalo da se pridruže standardnoj nasmejanoj verziji.

Stvar je u tome što mnogi u Unicodeu smatraju da emotikon ‘kakica’ nema veze s ukusom i da će njegovi ‘rođaci’ samo podstaći naivne korisnike da ih koriste češće ili još gore – nagovestiti dolazak hrpe sličnih ikona. Debata se nastavlja uoči pripreme nove grupe emotikona koji bi trebalo da postanu zvanični tokom iduće godine.