AUTORIMA PRETI ZATVOR: Morbidna igra o Aušvicu izazvala skandal u Evropi! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Poljski Institut pamćenja naroda (IPN) podneo je krivičnu prijavu protiv ukrajinskog producenta kompjuterskih igrica Ejliens gejms zbog najavljivane nove igre "Cena slobode - igra o poljskim logorima smrti".

printscreen/youtube.com/The Cost of Freedom

Radnja je smeštena u nacističkom nemačkom koncentracionom logoru Aušvic-Birkenau, a igrači mogu da izaberu i da budu SS-ovcii ubijaju logoraše.

Prijavu je Okružnom tužilaštvu u Varšavi podneo predsednik tog Instituta koji se bavi dokumentacijom i istraživanjem zločina nacizma i komunizma i ratnim zločinima nad Poljacima, Jaroslav Šarek, zbog promotivnih materijala za novu igru, piše danas poljski dnevni list Žečpospolita.

Portparol tužilaštva u Varšavi Lukaš Lapčinjski kazao je listu da je prijava podneta zbog klevetanja poljskog naroda i pripisivanja Poljacima fašističkih zločina i zbog propagiranja fašizma u vezi sa pojavom promotivnih materijala za igru koja se odvija na terenu bivšeg koncentracionog logora Aušvic-Birkenau.

Za to inače u Poljskoj prete kazne do tri godine zatvora, a tužilaštvo trenutno prikuplja dokaze.

UZNEMIRUJUĆI VIDEO

Igra “Cena slobode” ovog puta prelazi sve granice jer u njoj igrači mogu da odaberu da budu logoraši i, recimo, organizuju opokušaj bekstva iz logora ali i da budu SS-ovci, čuvari u toj najvećoj fabrici smrti koju su Nemci tokom Drugog svetskog rata podigli u okupiranoj Poljskoj, logoru Aušvic Birkenau i igrači nove igrice mogu da biraju hoće li ubijati logorase, slati ih na rad ili direktno u gasne komore, opisuje novu morbidnu igricu Žečpospolita.

Promotivni film za igru pojavio se na YouTube krajem avgusta, na više kanala, u međuvremenu je uklonjen a upitno je i da li ukrajinski producent uopšte postoji ili je reč jednostavno o provokaciji na štetu Ukrajine, upozorio je jesenas poljski list Djenjik Gazeta pravna.