Baterija vam se stalno prazni? Ovo bi moglo da bude rešenje

Svi koji imaju nove, pametne telefone znaju koliko je naporno stalno dopunjavati bateriju i razmišljati o tome koliko će još vaš mobilni biti funkcionalan. Ovo bi moglo da bude rešenje!

Proizvođači uređaja uspeli su da iscede i poslednju sekundu kapaciteta baterije iz litijum jonske tehnologije. Problem leži u činjenici da se naredna generacija tehnologije za baterije nalazi na samom početku razvoja.

I dok trajanje baterije predstavlja najveći problem za najveći broj osoba koje koriste današnje telefone i tablete, trebalo bi da skrenemo pažnju na obećavajuću novu tehnologiju, piše „Business Insider”.

Ultrakondenzatori nisu novost, ali se nalaze pri samom vrhu kada je trka za boljom baterijom u pitanju. Za razliku od litijum jonskih baterija, koje oslobađaju energiju kao rezultat hemijske reakcije unutar ćelije, ultrakondenzatori skladište energiju unutar električnog polja.

Oni su manji od standardnih baterija i mogu da isporuče velike nalete energije, ali su tradicionalno isporučivali manje snage po punjenju.

Kompanija „Paper Battery” iz Njujorka tvrdi da poseduje sopstvenu zaštićenu tehnologiju. Ona proizvodi tanak i fleksibilan list ultrakondenzatora koji može biti korišćen kao baterija, ili može biti obmotan oko litijum jonske baterije kako bi se produžilo njeno trajanje.

– Ovi ultrakondenzatori mogu da dramatično povećaju trajanje baterije, termalnu efikasnost i efektivnost signala elektronskih uređaja kao što su smartfoni, tableti, nosiva tehnologija… – tvrde u kompaniji.

Oni naglašavaju da tehnologiju trenutno procenjuje „jedna velika kompanija koja se bavi proizvodnjom tehničkih uređaja”.