BEŽIČNI PUNJAČI ZA TELEFON: Sve što treba da znate o njima PRE NEGO ŠTO IH KUPITE

Ne znate kako da odaberete pravi bežični punjač? Evo nekoliko saveta.

Punjenje mobilnog telefona
Pixabay.com

Bežični punjači poslednjih nekoliko godina postaju sve raširenije prisutna dodatna oprema za pametne telefone. Ali, široj javnosti još nisu dovoljno poznati, pa nabavka punjača može biti zbunjujuća. Evo nekoliko saveta za lakše snalaženje.

Kako funkcionišu bežični punjači?

Danas većina pametnih telefona koji podržavaju bežično punjenje koriste standard Qi. Nije važno znati po čemu se razlikuje od drugih sličnih standarda, dovoljno je zapamtiti njegov naziv. Ipak, pre kupovine provjerite da li je vaš smartfon kompatibilan s punjačem i obrnuto.

Tehnologija bežičnog punjenja oslanja se na setove elektromagnetnih zavojnica. Jedna se nalazi u samom punjaču i stvara elektromagnetno polje sa zavojnicom koja je u smartfonu. Indukcijsko punjenje, kako se ova metoda naziva, omogućava punjenje baterije bez direktnog povezivanja s izvorom energije.

Pritom je važna veličina zavojnica. Veće zavojnice su snažnije, pa mogu puniti uređaj na većoj udaljenosti. Manje zavojnice, kakve se nalaze u telefonima, treba da budu bliže drugoj zavojnici.

Prednosti bežičnog punjačа

Prva prednost je očigledna: jednostavniji su za korištenje. Dovoljno je postaviti uređaj na punjač, a punjač uštekati u utičnicu. Nema kabla, nema adaptera.

Uz to, ako punite bežično ulaz za kabl na pametnom telefonu biće slobodan. To je posebno važno za novije uređaje s ulazom za USB-C. Bežično punjenje znači da ne morate da se odreknete slušanja muzike ili prenosa podataka kako bi napunili ili dopunili bateriju.

Pojedini bežični punjači takođe mogu poslužiti i kao stalak za telefon.

Nedostaci bežičnog punjača

Osim što su bežični punjači često veći i nezgrapniji za transport nego žični, u jednom aspektu značajno zaostaju za njima: po pravilu – sporije pune bateriju. Tehnologija jednostavno nije još dovoljno delotvorna.

Kako odabrati bežični punjač?

Pa, nije uvek jednostavno. Izbor je prilično velik, a uglavnom su prilično nalik jedni drugima. Evo nekoliko smernica.

Prvo, važno je kakav tip smartfona imate. Pojedini proizvođači su optimizovali svoje uređaje za različite količine energije. Moglo bi da se dogodi da kupite jači punjač nego što vam je potreban i potrošite novac uzalud.

Appleovi iPhonei podržavaju bežično punjenje do 7,5 vati, dok Androidi – zavisno od proizvođača – mogu ići i do 15 vati.

Ako niste sigurni, raspitajte se pre kupovine. A ako vam brzina punjenja nije važna, uzmite bilo koji s pet vati.