BORBA PROTIV LAŽNIH PROFILA: Fejsbuk uvodi opciju koja sprečava KRAĐU i ISKORIŠĆAVANJE tuđih fotografija

Fejsbuk
Pixabay.com

Facebook i dalje ima problema sa lažnim profilima na svojoj mreži, te je zaista jednostavno ukrasti nečiju fotografiju i otvoriti (lažni) profil predstavljajući se kao ta osoba.

 

Krađa i iskorišćavanje tuđih profilnih fotografija naročito su rasprostranjeni u Indiji, zbog čega veliki deo žena ne želi da stavlja svoje fotografije, jer su u strahu da će ih neko zloupotrebljavati.

Mark Zakerberg i ekipa pronašli su rešenje i za taj problem, te su predstavili dva noviteta koji će sprečiti krađu i iskorišćavanje profilnih fotografija. Treba napomenuti kako su ove opcije trenutno predstavljene samo za indijsko tržište, no iz kompanije kažu kako bi uskoro mogle postati dostupne i korisnicima drugih zemalja.

Prva opcija, tzv. čuvar profilne fotografije, onemogućiće druge korisnike ove mreže u preuzimanju, deljenju ili slanju profilne fotografije putem poruka.

Zaštićene fotografije imaće plavi okvir kao obaveštenje da je reč o fotografiji za koju ne želite da je drugi skidaju i dele putem interneta.

Takođe, posljednja verzija Facebook aplikacije za Android onemogućuje čak i screenshot profilnih fotografija tako da korisnici neće moći da “prevare” ovu opciju i umesto downloada fotografije, napraviće screenshot.

Druga opcija koju korisnici mogu upotrebiti kako bi zaštitili svoje fotografije jeste korišćenje dizajnerskih uzoraka na profilnim slikama – Facebook je omogućio nekoliko različitih uzoraka koji se mogu postaviti na fotografiju, a na ovaj potez odlučili su se na temelju rezultata jednog istraživanja koje je pokazalo da je šansa da će neko iskoristiti vašu profilnu fotografiju 75 posto manja, ako na njoj imate nekih dodatnih elemenata.

Indija je veoma patrijarhalna zemlja u kojoj su seksualno zlostavljanje i nasilje nad ženama veliki problem, a Aarati Soman iz Facebooka napominje kako su takav patrijarhalni način razmišljanja i ponašanja na sličan način prisutni i u online svetu.

Iako nema previše konkretnih i preciznih informacija o zlostavljanju žena u Indiji putem interneta, jasno je da je ono rašireno, a u Facebooku se nadaju kako će im novopredstavljeni alat pomoći kako bi se zaštitile barem na ovoj mreži.