BROJ KOJI TREBA DA ZAPAMTITE: Smanjite OSVETLJENJE EKRANA na OVOLIKO procenata da bi vam BATERIJA DUŽE TRAJALA

Da li bi trebalo da smanjite osvetljenje ekrana da bi vam baterija trajala duže?

Punjenje telefona
Pixabay.com

Ako ste ikada tražili savete u vezi sa trikovima koji će produžiti trajanje baterije na vašem mobilnom uređaju, sigurno ste naišli na savet koji predlaže da smanjite osvetljenje ekrana.

Istina je da je to jedna od komponenti svakog telefona, tableta ili laptopa koja troši najviše struje, ali preterano smanjivanje osvetljenja može da negativno utiče na produktivnost i samo korišćenje uređaja.

Zato je važno da znate koliko tačno pomažete bateriji kada odlučite da smanjite procenat osvetljenja ekrana.

Ovi podaci odnose se na uštedu baterije na laptopu sa LED ekranom dijagonale 15 inča.

Dobijene vrednosti otkrivaju da, ako je osvetljenje postavljeno na visoke vrednosti, malo smanjenje će mnogo pomoći bateriji. Ali ako vam je osvetljenje baš nisko, dalje smanjivanje neće imati veliki uticaj na dužinu trajanja baterije.

Još jedna bitna stvar jeste koliko struje troši ceo laptop.

Ako je veoma opterećen jer igrate igre ili radite u nekom programu za obradu videa i laptop troši 45 vati, smanjivanje osvetljenja ekrana kako biste uštedeli 2 vata snage uštedeće samo 5 odsto života baterije.

Sa druge strane, ako se kompjuter bavi lakšim stvarima kao što su čitanje dokumenta, i laptop troši 10 vati, uštedom 2 vata dobićete 20 odsto duži život baterije.loading...