BRUTALNA ISTINA: Niko nije očekivao da će KREATOR PRVOG MOBILNOG ovoliko ISPROZIVATI pametne telefone!

Mobilni telefon
Pixabay.com

Kreator prvog mobilnog telefona nije zadovoljan pametnim telefonima.

 

Pre tačno 45 godina uspostavljen je prvi poziv s mobilnog telefona.

Dr Martin Kuper iz Motorole išao je ulicom i, u sklopu testiranja novog uređaja, odlučio da nekoga nazove. U trenutku nadahnuća nazvao je Džoela Engela, inženjera koji je kao i Kuper radio na razvoju mobilnog telefona, ali u konkurentskoj kompaniji – AT&T.

A priča kako je došlo do tog Motorolinog mobilnog telefona i više je nego zanimljiva.

Naime, AT&T osmislio je prenos telefonskog signala bez žica i odlučio da ga nudi korisnicima kao telefon u automobilu. Ali korisnici nisu mogli da ga kupe, nego samo da ga iznajme. I da ga koriste samo u automobilu.

Dr Kuper i njegove kolege u Motoroli to su shvatili kao izazov. Zašto ljudima omogućiti telefoniranje samo u automobilima? Zašto im ne omogućiti i telefoniranje bilo gde i bilo kad?

Počeli su da rade na svojoj verziji mobilnog telefona novembra 1972. godine, a samo tri meseca kasnije imali su funkcionalni prototip.

Da ceo sistem radi, demonstrirali su 3. aprila 1973. godine u Nujorku. Šetajući se ulicama Njujorka u društvu novinara, dr Kuper nazvao je Engela i rekao mu da ga zove s ličnog prenosnog ručnog telefona.

U tom trenutku u svetu su postojala samo dva primerka tog telefona, ali ta dva primerka pokrenula su revoluciju koja je rezultirala razvojem pametnih telefona kakve danas poznajemo i koristimo.

Međutim, kreator prvog mobilnog telefona nije zadovoljan pametnim telefonima. Kako je rekao za Bloomberg pre nekoliko godina, pametni telefoni su čudo tehnologije, ali pokušavaju da budu izvrsni u svemu za sve korisnike, a to nije moguće.loading...