Kreator prvog mobilnog telefona nije zadovoljan pametnim telefonima.

 

Pre tačno 45 godina uspostavljen je prvi poziv s mobilnog telefona.

Dr Martin Kuper iz Motorole išao je ulicom i, u sklopu testiranja novog uređaja, odlučio da nekoga nazove. U trenutku nadahnuća nazvao je Džoela Engela, inženjera koji je kao i Kuper radio na razvoju mobilnog telefona, ali u konkurentskoj kompaniji – AT&T.

A priča kako je došlo do tog Motorolinog mobilnog telefona i više je nego zanimljiva.

Naime, AT&T osmislio je prenos telefonskog signala bez žica i odlučio da ga nudi korisnicima kao telefon u automobilu. Ali korisnici nisu mogli da ga kupe, nego samo da ga iznajme. I da ga koriste samo u automobilu.

Dr Kuper i njegove kolege u Motoroli to su shvatili kao izazov. Zašto ljudima omogućiti telefoniranje samo u automobilima? Zašto im ne omogućiti i telefoniranje bilo gde i bilo kad?

Počeli su da rade na svojoj verziji mobilnog telefona novembra 1972. godine, a samo tri meseca kasnije imali su funkcionalni prototip.

Da ceo sistem radi, demonstrirali su 3. aprila 1973. godine u Nujorku. Šetajući se ulicama Njujorka u društvu novinara, dr Kuper nazvao je Engela i rekao mu da ga zove s ličnog prenosnog ručnog telefona.

U tom trenutku u svetu su postojala samo dva primerka tog telefona, ali ta dva primerka pokrenula su revoluciju koja je rezultirala razvojem pametnih telefona kakve danas poznajemo i koristimo.

Međutim, kreator prvog mobilnog telefona nije zadovoljan pametnim telefonima. Kako je rekao za Bloomberg pre nekoliko godina, pametni telefoni su čudo tehnologije, ali pokušavaju da budu izvrsni u svemu za sve korisnike, a to nije moguće.