BUDITE BEZBEDNIJI I SREĆNIJI: Ovih pet alatki na Fejsbuku ZAISTA treba da koristite!

Fejsbuk
Pixabay.com

Dobri Mark Cukerberg rešio je da nam omogući da malo počistimo i sredimo sopstveno dvorište.

 

Istina je da Fejsbuk zna mnogo toga o nama ali, kako bi se iskupio za sve počinjene grehe, dozvoljava vam da uradite nekoliko zbilja korisnih stvari na vašem nalogu. Onako kako kapitalisti bacaju hlebne mrvice maloj buržoaziji, tako je Fejsbuk stvorio neke alatke koje vam dozvoljavaju da bar malo kontrolišete svoje udeo u njihovoj sve brže rastućoj onlajn imperiji.

– Gde ste ulogovani

Korišćenje Fejsbuka na tuđem računaru ume da bude izuzetno socijalno opasno. Sve što je potrebno jeste šačica zaboravnosti i taj neko će imati potpuni pristup svemu što krijete od zvanične Fejsbuk javnosti – dakle, onome što vam je možda i najznačajnije – vašim porukama.

Ukoliko se, pak, setite da ste zaboravili da se izlogujete, unutar Fejsbuk podešavanja (Settings/Security/Where you’re logged in) postoji fantastična opcija. Fejs će vam prikazati sve vaše sesije – dakle, svako mesto na kojem ste ulogovani. One sesije za koje znate da nisu sigurne (javni računari, računari na poslu, kod poznanika, itd.) jednostavno i brzo okončajte i tako sprečite da vam bilo ko vršlja po profilu.

 

– “Messenger.com”

Ukoliko ovu društvenu mrežu koristite najviše da biste bili u kontaktu sa prijateljima, a nerviraju vas gomile bespotrebnih postova, obaveštenja, reklama i, naravno, poziva za igrice, svega toga možete da se rešite, ukoliko počnete da koristite stranicu Messenger.com. Ova stranica prilagođena za računare dozvoliće vam da koristite chat opciju na Fejsbuku, bez da vidite išta drugo.

– “Facebook Us”

Ne, ovo nije adresa američkog Fejsbuka, ovo je opcija koja može da vam prikaže kako izgleda vaša ljubavna veza, tako što sakuplja sve informacije o vama i partneru na jednoj strani. Naravno, ukoliko ste “single”, Facebook.com/us prikazaće samo tu jednu jedinu informaciju. Nemate partnera, tu vam Fejsbuk ne može pomoći.

 

– Vidi manje

Ovo je fantastična opcija ukoliko ne želite nekoga da uvredite, a istovremeno ne želite baš ni da gledate milion postova te osobe posvećenih kućnom ljubimcu ili poslu ili ljubavnoj vezi (ako vam prave zazubice). Međutim, imajte u vidu da, jednako kako smanjuje broj vidljivih postova te osobe na vašoj “News Feed” stranici, tako će i protivna strana videti manje vaših objava.

– Nasleđe

Ovo shvatite bukvalno. Ukoliko se desi ono najgore i vi ne možete da vodite svoj Fejsbuk nalog, za to koristi ova alatka. Naime, Fejsbuku su se mnogi žalili na to da im je degutantno i bolno da vide Fejsbuk profile svojih bližnjih kojih više nema, pa je Cukerberg rešio da narodu izađe u susret. Ukoliko kliknete na “Settings/Security/Legacy Contact”, možete odabrati kome ćete od svojih FB prijatelja zaveštati profil. Ono što je bitno jeste da vaš naslednik ne dobija pristup starom sadržaju profila, kao ni porukama. Može samo da odgovori na zahteve za prijateljstvo, da okači post na vaš “tajmlajn” i da promeni profilnu fotografiju.loading...