Lažnih profila je sve više. Naučite da ih prepoznajete i na vreme blokirate, kako ne biste postali žrtva neke prevare.

 

Društvene mreže poput Fejsbuka osmišljene su sa najboljom namerom, kako bismo se povezivali sa ljudima širom sveta, znanim i neznanim, kako bismo se upoznavali i delili svoje stavove, razmišljanja i znanja. Ipak, kao i sve ostalo, ljudski um uspeo je i društvene mreže da koristi u pogrešne svrhe. Zato je veoma bitno da naučite kako da prepoznate lažne profile na Fejsbuku i da takve ne prihvatate u krug svojih prijatelja.

IME

Lažne profile najpre možete raspoznati po imenu. Ukoliko ne poznajete osobu koja vam je poslala zahtev, niti vam po imenu zvuči poznato, sva je prilika da je profil lažan. U poslednje vreme sve češće ljudima u Srbiji stižu zahtevi za prijateljstvo sa ženskih profila sa stranim, najčešće italijanskim i španskim imenima. Ipak, iako je reč o nekom imenu sa naših prostora, najpre pretražite ime na Internetu, a onda pažljivo pogledajte sam profil.

 

PODACI NA PROFILU

Kliknite na profil osobe koja vam je poslala zahtev za prijateljstvo i “pročešljajte” podatke koji su tamo ostavljeni. Ako na profilu jedino možete da vidite profilnu i “kaver” fotografiju koje su postavljene pre svega nekoliko minuta, znajte da je reč o lažnom profilu i odbijte zahtev. Takođe, dešava se da su podaci veoma nelogični – na primer, napisano je da je osoba profesor na univerzitetu ili direktor u nekoj važnoj kompaniji, a po slici vam je jasno da je reč o izuzetno mladom čoveku, onda je i to pokazatelj da je profil lažan.

PRIJATELJI

Ako na profilu nema mnogo prijatelja i ako na listi prijatelja ne vidite nekoga ko bi vam mogao biti poznat ili za koga ste čuli ranije, profil je lažan. Naročito ako na listi prijatelja stoje samo profili stranaca – Turci, Kinezi, Arapi…

SLIKA

Na većini lažnih profila koriste se fotografije manje poznatih modela. Lepe fotografije zgodnih ljudi primamljive su za oko i zato često takve profile prihvatamo u prijatelje, ne znajući da se iza njih krije prevara. Izitru i TinEye su servisi koji vam mogu pomoći da pretražite Internet i ustanovite da li je fotografije odnekuda ukradena.