BUDITE OPREZNI: Evo kako da sprečite da vam UKRADU PODATKE kad koristite WiFi na javnom mestu

Telefon Wifi
Jhaymesisviphotography / Foter / CC BY

Vrlo korisni saveti.

 

Danas ne morate da budete informatički genije da biste nekome ukrali podatke sa uređaja, a profesor Rajan Rajt iz Masačusetsa ovo je slikovito opisao rekavši da je bežični internet, tj. popularni WiFi, kao staromodni višelinijski telefoni gde svako može da podigne slušalicu i sluša tuđi razgovor.

– Jedini način da saznate da vas neko prisluškuje je da ta osoba proizvede neki zvuk. Programi koji prate promet na bežičnim mrežama, a koji koriste kriminalci, funkcionišu na sličnom principu, s tim da oni ne prave gotovo nikakav promet na toj mreži – objasnio je Rajt.

Drugi način na koji hakeri mogu da dođu do vaših informacija je da vas zavaraju da se spajate na legitimnu bežičnu mrežu. Hakeri će svojoj mreži dati ime koje zvuči “službeno”, a ako ste omogućili deljenje vaših mapa i datoteka, njihov će posao u tom slučaju biti lak. Stoga je dobro da znate šta nikako ne smete da radite kada se spajate na internet na javnim mestima:

1. Ne ostavljajte svoj uređaj bez nadzora jer zlonamernik može da instalira program koji pamti unos podataka putem tastature.

2. Ne šaljite mejlove osetljive ili ozbiljne prirode.

3. Onemogućite računaru da se prilikom spajanja na bežične mreže spoji na prvu otvorenu koju vidi. Uvek ručno birajte na koju ćete se mrežu spojiti.

4. Isključite opciju deljenja datoteka kada se nalazite na javnim mrežama.

5. Nakon korišćenja ugasite karticu za bežičnu mrežu.

6. Ne upuštajte se u internet bankarstvo na javnim mrežama.

7. Ne dopustite nikome da vam gleda u ekran dok ste na javnom mestu.