BUDUĆNOST JE STIGLA: Nova tehnologija omogućila daljinsko upravljanje automobilom (VIDEO)

Peta generacija mobilne telefonije očekuje se da donese revoluciju u komunikacijama, a posebno se potencira daleko manje vreme kašnjenja u odnosu na ranije generacije telefonije.

printscreen/youtube.com/Samsung UK

Upravo će ta karakteristika omogućiti pravi rad na daljinu, koji će u bliskoj budućnosti značiti da upravljate nekim uređajima iako ste od njih udaljeni stotinama, pa i hiljadama kilometara.

Kako bi se pokazalo da je 5G mreža jednog britanskog operatora već sposobna za tako nešto, jedan automobil je dobio daljinsko upravljanje, a Samsungovi 5G telefoni su dobili ulogu očiju vozača.

A kako bi se pokazala lakoća upravljanja, profesionalni drifter Von Gitin mlađi je seo za sto sa volanom, setom papučica i stavio VR naočare.

On ne samo da je uspeo da daljinski driftuje, već je odvozao auto stazom na Goodwood festivalu brzine, a da pritom nije ništa udario.

Von je ovo uspeo iz baze udaljene nekoliko kilometara od automobila, a isto je pošlo za rukom i test vozaču koji se nalazio udaljen 8000 kilometara daleko od događaja, tačnije u Portlandu, u središtu kompanije koja se instalirala ceo sistem.

– Bili smo zabrinuti zbog kašnjenja. Nismo znali. Mi smo usred ničega i nismo znali šta da očekujemo – rekao je generalni direktor kompanije Designated Driver, Manuela Papadopol za Automotive News.

Neki veruju da je ovakva vrsta vožnje na daljinu korak na putu ka autonomnoj vožnji. Navodno je ideja da ako se kompjuter u automobilu zbuni, informacija o tome stiže do “daljinskog” vozača, koji će doneti brzu odluku šta raditi u datom trenutku.loading...