BUDUĆNOST JE STIGLA: Ovaj telefon NEMA BATERIJU, energijom se napaja putem RADIO TALASA! (VIDEO)

Telefon bez baterije
print screen/youtube.com/CNNMoney

Naučniciu SAD-u su napravili telefon kome ne treba baterija, već energiju za rad dobija putem radio talasa. To je kako kažu sasvim dovoljno za uspostavlje veze.

 

Mnogo puta smo se našli u situaciji da nam mobilni ostane bez struje baš kad bi trebalo obaviti neki poziv ili napisati SMS. Naučnici iz SAD-a su rešili da stanu na put takvim problemima, tako što su napravili telefon kome uopšte ne treba baterija. Nadaju se da će njihova tehnologija vremenom postati integrisana u potrošačku elektroniku.

Tim sa Univerziteta države Vašington, izradio je prototip uređaja od standarno dostupne elektronike i on može primati i slati pozive, ali i komunicirati sa baznom stanicom koju su izradili za ovaj test. Čitav uređaj radi tako što prikuplja energiju iz radio talasa.

– Ambijentalni RF talasi su svuda oko nas, vaše FM stanice ih emituju, kao i televizori i bazne stanice za mobilne mreže. Svi emituju RF talase – rekao je Vansi Tala za Rojters.

Njegov tim je izradio uređaj sa ciljem da koristi puno manje energije od klasičnih telefona, tako što koriste analogne umesto digitalnog signala. Zbog toga prototip njihovog uređaja ima prilično osnovne mogućnosti i izgled. Na prvi pogled izgleda kao obična elektronska pločica sa nekoliko elemenata, a da bi razgovarali morate nositi slušalice i kliknuti na taster kako bi se prebacili između pričanja i slušanja sugovornika. 

Međutim, naučnici planiraju razviti i naprednije verzije ovog uređaja, pa bi tako mogao dobiti  ekran i rudimentarnu kameru. Opcija je i da mu ugrade malu solarnu ćeliju koja će proizvoditi energiju. 

Kroz osam do devet meseci planiraju stvaranje gotovog proizvod, a jedna od vizija njihovog izuma je da se on ugradi u standardne telefone. Na taj način bi imali dodatnu opciju zvanja čak i kad nam se isprazni telefon.