BUDUĆNOST JE STIGLA: Ovaj voz NE KORISTI ŠINE, već se kreće VIRTUELNOM PRUGOM! (VIDEO)

Voz
print screen/you tube.com/CGTN

Kompozicija je postavljena u kineskom gradu Žužou i duga je 30 metara. Voz ima gumene točkove a senzori koji se nalaze pored točkova, automatski prepoznaju podlogu i omogućuju kretanje bez šina.

 

Saobraćajna budućnost kuca na vrata, a najnoviji primer dolazi iz Kine. U gradu Žužou predstavljen je voz koji se kreće virtuelnom prugom, može primiti 307 putnika i lakše se kreće ulicom nego autobus. Dostiže brzinu od 70 km/h.

Umesto čeličnih točkova, voz po imenu ART (Autonomous Rapid Transit) ima gumene točkove pričvršćene za plastično jezgro, a sve je povezano sa posebno osmišljenom tehnologijom upravljanja.

Tehnologiju koja stoji iza ART-a razvio je firma CRRC, koji dizajnira i delove za brzu kinesku železnicu. Njihovi dizajneri ističu da je voz znatno jeftiniji od podzemne železnice, čija izgradnja košta između 400 i 700 miliona juana po kilometru, što je između 600 i 100 miliona dolara.

Sa druge strane, ART košta oko 15 miliona juana (2,2 milona dolara) i predstavljen je u trenutku kad svetski inženjeri nastoje modernizovati saobraćajnu infrastrukturu.

Na primer, Elon Musk, vlasnik Tesle, razvija Hyperloop, čija bi najveća brzina trebala biti veća od 1.200 km/h, a sastojaće se od kapsula koje se kreću kroz cevi sa smanjenim pritiskom. Reč je o rešavanju saobraćajnih problema, koje bi Hyperloop uklonio podzemnim sistemom cevi u kojima bi vazduh bio vrlo redak, a vozila, svojevrsne kapsule, kretala bi se pomoću magnetske ili vazdušne levitacije.