BUDUĆNOST JE STIGLA: Recite zbogom SKUPIM laboratorijskim analizama i ČEKANJU U REDU!

analiza
UCLA

Ovaj mikroskop koji se čija osnova je mobilni telefon, koštao bi 500 dolara i mogao bi pomoći u lečenju raka i tuberkuloze.

 

Uređaji kakve smo gledali u Zvezdanim stazama mogli bi se ranije naći u našim rukama kao stvarni gedžeti. Ove godine na CES-u smo videli mobilni koji može napraviti hemijsku analizu predmeta koje skenira, a naučnici su sada otkrili i dodatak za telefone koji može da uradi DNK analizu i to za delić cene dijagnostičkog uređaja kakav se danas koristi u laboratorijima širom sveta. 

Izumitelji ovog mikroskopa koji se temelji na pametnom telefonu kažu da ga mogu proizvoditi u neograničenim količinama za samo 500 dolara, a mogao bi se koristiti u lečenju raka, tuberkuloze i drugih bolesti znatno uspešnije nego što se to radi u siromašnim zemljama. 

Naučnici sa Univerziteta iz Kalifornije i Stkholma kreirali su prototip mikroskopa koji bi mogao na licu mesta da analizira uzorke tkiva bez potrebe da se šalju u laboratoriju. 

–Može koristiti informacije koje nosi naša DNK kako bi dijagnostifikovao bolesti– rekao je profesor Met Nilson za BBC. Dodaje kako se danas to radi na dva načina. Kod raka može videti određene mutacije u tumorima što se koristi u određivanju pravilnog tretmana, a kod zaraznih bolesti ovo može biti najbrži način da se otkrije da li je infekcija virusna ili bakterijska. 

Uređaj se koristi tako što se uzorak tkiva stavlja u poseban deo koji je spojen sa kamerom telefona. Dve laserske diode i bela LED dioda potom osvetle uzorak koji se optički analizira pomoću mikroskopa. Zbog odlične kamere, u razvoju mikroskopa koristila se Nokia Lumia 1020, ali uređaj se može prilagoditi i za novije telefone. 

Ali, kako piše BBC, kompanija u Velikoj Britaniji kaže da se radi i na naprednijoj i povoljnijoj alternativi. Radi se o fabrici Oksford Nanopor Tehnolodžis koja je već napravila ručni uređaj koji može analizirati duge nizove DNK i drugih molekula koji nude više informacija od traganja za određenim mutacijama. Sada rade na preradi uređaja kako bi postigli dimenzije kutije šibica. Posebno se radi na poboljšavanju konekcije sa mobilnim telefonom. Premijera je zakazana za kraj godine.