BUDUĆNOST JE STIGLA: Treba vam koža za transplataciju? Odštampajte je! (VIDEO)

3d stmpac
pixabay

Španski naučnici kreirali su 3D printer koji može da proizvodi ljudsku kožu, koja bi se mogla da se koristi u testiranjima lekova umesto životinja, ali i u transplantacijama

 

U naučno-fantastičnim filmovima često možemo videti organe i delove tela kako nastaju iz neobičnih uređaja. I dok će to još neko vreme ostati tako, španski naučnici malo su nas približili toj budućnosti.

Oni navode da su napravili prototip 3D štampača koji može štampati funkcionalnu ljudsku kožu, što bi moglo imati dramatičan uticaj na živote brojnih ljudi. Takva koža mogla bi se koristiti u transplantacijama, ali i kao alternativa testiranju na životinjama, prenosi Yahoo News.

Njihov bioprinter umesto tonera koristi ljudske stanice i druge biološke sastojke kako bi reprodukovao prirodnu strukturu kože, koja uključuje spoljni sloj epidderma i dublji dermu. Tako odštampana koža stavlja se na bioaktivnu podlogu i koža može stvoriti vlastiti kolagen, odnosno ta koža je živo tkivo koje bi moglo imati razne primene. 

Nova tehnologija pružila bi nam i učinkovitiji način štampanja živog tkiva koje je dosad uključivalo stanice pacijenta, što nije bilo dovoljno za velike količine ili životinjsko tkivo, što se generalno izbegava.

Kratkoročno, glavna primena bi mogla biti u testiranju novih sastojaka i spojeva. U kozmetičkoj industriji, životinje se više ne mogu koristiti za testiranja. Osim etičkih problema, u farmaceutskoj industriji se podaci koje dobijete ne mogu uvek primenjivati na ljude.

Kako bi se koža koristila na ljudima, što je dugoročni cilj, biće potrebne i brojne dozvole regulatora, prenosi Digital Trends.

POGLEDAJTE VIDEO:loading...