ČAK I KADA JE ODREĐIVANJE LOKACIJE ISKLJUČENO: Gugl u svakom trenutku zna GDE SE NALAZITE

Gugl
Foter / theglobalpanorama / photo on flickr

Većina smartfona s operativnim sistemom Android prikuplja podatke o lokaciji korisnika i šalje ih kompaniji Google, a to se dešava čak i kada su lokacijske usluge isključene.

 

Portal Quartz objavio je da smartfoni s Androidom sakupljaju podatke o obližnjim repetitorima i dele ih s Googleom. Jedan privatni advokat koji se bavi slučajevima vezanim za privatnost rekao je da je reč o “izdaji” korisnika.

Kompanija Google je u odgovoru Quartzu tvrdila da se pomenute informacije ne čuvaju i ne zadržavaju, kao i da će Android biti nadograđen kako bi se rešio sporni slučaj.

Problem se odnosi na sve uređaje s operativnim sistemom Android kod kojih aplikacija Google Play Services radi u pozadini. Ova aplikacija je neophodna za pristup mnogim aplikacijama, i pretežno je standarno instalirana.

Quartz je ustanovio da smartfoni sakupljaju adrese repetitora, niz podataka korišćenih za identifikaciju individualnih repetitora i da ih šalju Googleu. Ovi podaci mogu da se iskoriste za određivanje lokacije korisnika uređaja.

Smartfoni rade isto, čak i ako se isključe lokacijske usluge, pa i u slučaju kada se SIM kartica ne nalazi u njima. Opcija za deaktivaciju ovog procesa ne postoji.

Google je priznao da je sakupljao adrese repetitora tokom prethodnih 11 meseci kao dodatni signal, kako bi dodatno poboljšao brzinu dostavljanja poruka.