Iako Mirai na japanskom znači "budućnost", ovaj "crv" vašim kućnim uređajima ne donosi baš svetlu perspektivu.

 

Mirai malver (zlonamerni softver) je “crv” koji inficira IoT (Internet of Things) uređaje – pametne televizore, pametne frižidere… Ukoliko na svom smart uređaju niste promenili fabričku šifru vrlo je moguće da ćete postati meta Miraija. Ovaj malver je užasan utoliko što ga je teško “provaliti”, jer on neće da vam blokira televizor pa da ne možete da gledate televiziju, već će da se infiltrira u vašu kućnu mrežu i da vaš ruter koristi za DDoS napade.

A ŠTA SU DDoS NAPADI?

DoS ili DDoS napadi čine računar nedostupnim korisnicima kojima je on namenjen. Najčešće je reč o hakerskom napadu koji infiltrira rutere drugih korisnika na Internetu, naročito ranjive sisteme (tamo gde su poznati sigurnosni propusti, gde nema antivirus programa ili oni nisu redovno ažurirani). Onda, kad zarazi te “nevine” rutere, koristi ih za mnogo jače napade.

DA LI ĆE SPAJDERMEN DOBITI DESET GODINA ZATVORA?

U petak, 21. jula, 29-godišnji muškarac proglašen je krivim za preuzimanje kontrole nad čak 900.000 rutera unutar nemačke telekom mreže krajem 2016. godine.

 

Haker čiji su poznati nadimci Spiderman, BestBuy i Popopret koristio je verziju Mirai malvera i tako onemogućio mnoge Nemce i nemačke kompanije da uopše pristupe Internetu.

Međutim, učinio je to nenamerno.

Želeo je da preuzme te rutere i da ih koristi kao pione u većem DDoS napadu, ali je sasvim slučajno njegova verzija Miraija isključila rutere umesto da ih natera da učestvuju u napadu.

Nedelju dana kasnije uradio je istu stvar, slučajno isključivši 100.000 rutera u Velikoj Britaniji.

Presuda će biti doneta 28. jula, a Spajdermena najverovatnije čeka 10 godina zatvora.

KAKVU POUKU IZVUĆI IZ OVOGA?

Da ne biste završili blokiranih uređaja ili kao pion u novom velikom hakerskom napadu za koji stručnjaci tvrde da nas očekuje – promenite šifre na svojim smart uređajima, ažurirajte antivirus programe i podesite zaštitni zid (firewall).

Bolje sprečiti nego lečiti, zar ne?loading...