ČESTO MENJATE LOZINKU? Niste ni svesni koliko je to rizično, a evo i zbog čega!

lozinka
pixabay.com

Sledeći put, kad odlučite da promenite lozinku – razmislite dvaput.

 

Neretko slušamo kako bi trebalo što češće menjati lozinke za svoje kompjutere, telefone, e-mail naloge, društvene mreže i sve ostalo što može da bude hakovano. Ali, pokazalo se da taj savet baš i nije toliko dobar. 

Ukoliko mislite da se na ovaj način povećava sigurnost – varate se! Jer, baš naprotiv, postiže se potpuno suprotan učinak.

Naime, šef tehnologije “National Cyber” jedinice kriminala u britanskoj agenciji NCA (“National Crime Agency”), Pol Edmonds, navodi kako bezbednosna industrija pruža pogrešne informacije krajnjim potrošačima i tako širi globalnu “zabludu” o tome da je potrebno često menjati lozinku na računarima kako bi korisnici bili sigurni.

Ukoliko svakog meseca barem jednom promenite lozinku (kako se obično savetuje u industriji) raste verovatnoća da će vaša bezbednost biti sve nesigurnija.

Kao odličan primer, Edmonds je spomenuo “PayPal”.

– “PayPal” godinama nije tražio od svojih korisnika da nepotrebno menjaju lozinku. Da je to toliko kritično za “cyber” sigurnost, “PayPal” bi do sada izgubio mnogo novca i redovno tražio promenu lozinki od korisnika – objašnjava ovaj stručnjak.

Deo stručnjaka poput Edmondsa smatra kako korisnici učestalijim izmenama lozinki zapravo nesvesno biraju sve slabije i slabije – odnosno predvidljivije za napadače, piše Daily mail.loading...